Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svi protiv svih

Ankara ne dopušta širenje Kurda izvan Sirije i Iraka

prosvjed, kurdi, istanbul
Foto: Reuters/PIXSELL
27.07.2015.
u 06:45

Kurdska radnička partija počela je prije nekoliko dana s ponovnim naoružavanjem svojih gerilskih postrojbi

Najmanje dvojica vojnika poginula su, a četvorica su ranjena nakon što je jučer automobil-bomba eksplodirao u trenutku dok je pored njega prolazio vojni konvoj u turskom gradu Liceu. Iako još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad, sasvim je očito da je riječ o odgovoru kurdskih separatista na udar turskog zrakoplovstva izveden na kurdsku separatističku bazu u sjevernom Iraku.

Znakovito je da je Turska počela velike vojne operacije protiv Kurda i ISIL-a istodobno, i to samo nekoliko dana nakon što je Kurdska radnička partija PKK objavila kako prekida trogodišnje primirje s Ankarom i počinje ponovno naoružavati svoje gerilce.

Prilično je jasno da su udari turskog zrakoplovstva više ili manje usmjereni protiv Kurda koji, prema svemu sudeći, svoju neformalnu državu stvorenu na području Sirije i Iraka pokušavaju proširiti i preko turske granice. Kao vodeća vojna i gospodarska sila u tom dijelu svijeta Turska neće dopustiti Kurdima širenje separatizma, a udari na ISIL dolaze preventivno, kako bi ih se udaljilo od južne turske granice.

Sjedinjene Američke Države pozvale su na smirivanje stanja, no napominju kako Turska ima puno pravo braniti se od napada kurdskih pobunjenika. Veliki problem Ankari mogli bi predstavljati mogući teroristički napadi u velikim gradovima, a sukob Kurda i Turaka mogao bi se rasplamsati uskoro punom žestinom. Procjenjuje se da je u posljednjih tridesetak godina u sukobima vojske i PKK u Turskoj poginulo više od 40.000 ljudi. U Istanbulu je policija prosvjednike Kurde jučer gađala vodenim topovima.

>> U eksploziji automobila bombe u Turskoj poginule dvije osobe

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
08:25 27.07.2015.

Ako ne sada onda u doglednoj budućnosti biti će slobodni i neovisni Kurdistan, ništa nije preko noći nastalo. Free Kurdistan.

UN
unbekant
07:00 27.07.2015.

Turska ne dopusta sirenje kurda,izvan sirije i iraka,ali eto u Njemackoj ima 3 milijona kurda,<svicarskoj 1 milijon,austrija 1 milijon,francuska 3 milijona kurda........

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
08:24 27.07.2015.

Pokvareni Zapad ! Amerika laze da se Turska I a pravo braniti ko I Izrael do Palestinaca. Nitro nije dosao sa rijesenjem na koji nacin Kurdi I Palestinci mogu doci do svoje nezavisne Drzave. Znamo da je odgovor samo silomlom jer nema milom. Americka revilucija je dosla silom I nikom nista a Palestinci I Kurdi nemaju pravo jer se in osudjuje da prave nemire i terorizam. Stvar je u tome da se ignorira prava istina tko je taj koji je oduzeo i okupirao te zemlje drzave pa da se procjeni tko je okupator a ne iskoristavati tu okupaciju razlogom mjesanja u tudje unutarnje poslove i za strategiju u Srednjem istoku da ne do Mira koji zeli taj narod. Poznato nam je po Americi kako ona manipulira u svijetu da bi ostala svjetski policajac a I da peles tunic I Kurdi trebaju spastati da bi Amerika mogla dalje imati razloga da djeluje u Srednjem Istoku. America nije bilo dosta Srednji Istok pa de je i umjesala u spor BiH I u Hrvatsku da nastavi raditi problem Hrvatskoj sa nasilnim useljavanjem Srba koji su po gubitku rata napustili Hrvatsku I odselili se u rodnu zemlju Srbiju gdje im je i pravi dom. Amerikanci su nam I nametnuli Dejton koji po njihovoj politici bi bio Stalin da Amerika more dalje manipulirati u BiH. Kako vidimo i Dejtonu se blizi kraj pa po Tom pita just Amerika feel biti prisiljena da nasilno djeluje da bi Dejton postal ali na zalost Amerike Narod BiH ce to odluciti bez Amerike. Pitanje je za Ameriku koji su to razlozi da ona se nasilno namece cijelom svijetu koji je postao umoran od te Americke vanjske politike koja stvara nemire i sankcije pomocu zemalja koje su u sklopu sa amerikom radi svojih interesa. Maybe srecu stvara se svjetska sila koja ce nadmasiti tu Americku vanjsku politiku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije