Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE IZBJEGLICA

Merkel na udaru Beča: 'Austrija neće biti čekaonica Njemačke'

merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.08.2016.
u 21:41

Austrijski ministar obrane Doskozil poručio kancelarki da su njezine izjave neodgovorne

Mjesec dana prije ponovljenih predsjedničkih izbora u Austriji, na kojima će opet biti važno pitanje izbjeglica, iz Austrije je odapeta strelica u Berlin, i to iz usta socijaldemokratskog ministra obrane Hansa Petera Doskozila.

‘Neodgovorna politika’

‘Austrija neće biti čekaonica Njemačke’, poručio je ministar u intervjuu bečkom Kronen Zeitungu, tražeći da se njemačka kancelarka Angela Merkel jasno odredi po pitanju izbjeglica. Doskozil je oštro kritizirao kancelarkinu dosadašnju politiku. Lani je Merkel za izbjegličku krizu rekla “mi to možemo”, a Doskozil sad ističe kako je to bila neodgovorna politika.

– Ako se i dalje promovira “kultura dobrodošlice”, to samo vodi do novog vala izbjeglica prema Europi – rekao je. Objašnjava i kako je ove godine registrirano 100 tisuća migranata, no većina više nije iz Sirije, nego iz Afrike. Iz Nigerije je 20 posto izbjeglica, slijede izbjeglice iz Eritreje, Gambije, Bjelokosne Obale, Sudana i Gvineje.

– Treba samo pogledati Italiju koja je preopterećena i prepuštena sama sebi. Ako su usred Milana postavljeni šatori, nitko ne može reći da se izbjeglički val na razuman način može savladati – rekao je austrijski ministar.

Italija se zaista bori s više od 70 tisuća izbjeglica koji su stigli ove godine samo do početka srpnja, ali problem je u tome što su susjedne zemlje, Francuska, Švicarska i Austrija, zatvorile granice, a Afrikanci žele doći do Njemačke ili Engleske. Sad kad više ne mogu izaći iz Italije, mnogi se odlučuju zatražiti azil u toj zemlji. Međutim, pitanje je kako se talijanske vlasti nose s izbjegličkim valom, jer u Milanu je nekoliko tisuća ljudi, što i nije mnogo za milijunski grad, pa bi se vlasti mogle pobrinuti da Afrikanci ne spavaju po ulicama i parkovima oko glavnog kolodvora.

Zanimljivo je tu i što austrijski ministar, koji je zatvorio put izbjeglicama iz Italije, kaže kako je Italija prepuštena sama sebi. Na pitanje što će učiniti ako opet dođe do masovnog priljeva izbjeglica na graničnom prijelazu Brenner, ministar kaže da će tada pojačati kontrolu. Doskozil poziva na hitan summit Europske unije, kako bi se konačno definirala zajednička izbjeglička politika, da se osigura da izbjeglice koji ne dobiju azil budu zaista vraćeni te da vanjska granica Unije bude zatvorena. Poziva Merkel da jasno kaže koliko izbjeglica može primiti. Izjave austrijskog ministra prenio je i njemački tabloid Bild, s naslovom u kom kažu kako Austrijanci napadaju Merkel, ali za njih kažu umjesto “Österreicher” “Ösi” što je dijelom šaljiv, dijelom pogrdan njemački naziv za istočne susjede.

Doskozil je uvjeren i da se EU ne smije oslanjati na dogovor s Turskom.

– Tursku vladu poslije posljednjih događaja i izjava ne smije se shvaćati ozbiljno. Europa mora biti u stanju zaštititi svoje granice i bez dogovora s Turskom – kaže austrijski ministar, dodajući kako je Turska daleko od ukidanja viza zato što ne doseže europske standarde.

Napadi i iz Bavarske

U međuvremenu, Angela Merkel se u razgovorima s europskim kolegama priprema za novu fazu u politici prema izbjeglicama. Merkel obilazi europske glavne gradove, u sklopu pripreme neslužbenog summita Europske unije 16. rujna u Bratislavi. Jedno od važnih pitanja o kojima Merkel razgovara s kolegama je i pitanje izbjegličke krize. U Pragu su je dočekali su i demonstranti. Popularnost njemačke kancelarke tijekom ljeta je pala, upravo zbog njezine politike otvorenih vrata prema izbjeglicama, a raste popularnost bavarskog premijera i predsjednika Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Seehofera, koji žestoko kritizira izbjegličku politiku Angele Merkel.

Međutim, u Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) ne vide razloga za promjenu smjera izbjegličke politike, tvrdeći da je postignut cilj da se smanji dolazak izbjeglica nakon što ih je lani stiglo milijun. Iz CDU-a poručuju kako se valja potruditi da se izbjeglice koje imaju perspektivu da ostanu u Njemačkoj što prije integriraju.

>> Kovač o mađarskom zidu: RH će suradnjom spriječiti da je preplave izbjeglice

Komentara 8

PL
@ploto@
08:15 28.08.2016.

Do kad će građani EU trpjeti korumpirane I veleizdajničke političare kao što je Merkel ,koja uporno radi genocid prema njemačkom i drugim narodima ? Neće notorni kriminalci ala Soroš određivati budućnost naroda EU.

Avatar vatrogasac
vatrogasac
10:29 28.08.2016.

Nas žalost razmjeri štete koju je ova političarka počinila nad europskom civilizacijom povjesnih su razmjera..

Avatar Prosenjak
Prosenjak
14:22 28.08.2016.

Hrvatska treba dignuti ogradu između Dunava i Save i na granicu poslati naoružanu vojsku. Ne dopustiti nikome prelazak državne granice ako nema urednu putovnicu i vizu. Dakle, samo treba dosljedno primjenjivati zakon o prelasku državne granice, a u slučaju kršenja poduzeti sve potrebne mjere, uključujući i aktivno djelovanje vojske. Meni Soros nije oprao mozak, i ja se ne bojim reći da se granica ako je potreebno čuva i oružjem. A ako to Sorosu smeta, nek ih on primi u svoj dnevni boravak, ionako je on a ne ja na njihovoj nevolji zgrnuo bilijarde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije