Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gnjevnija politika

Amnesty International upozorava: Svijet je postao mračnije i nestabilno mjesto

Protest
Foto: Reuters
1/12
22.02.2017.
u 07:23

Njegova je administracija označena kontroverzama na svojim početcima zbog žestokih napada na medije za koje tvrdi da lažu i politiziraju i borbom na sudovima oko njegove izvršne naredbe da se privremeno zabrani ulazak u SAD ljudima iz sedam većinski muslimanskih zemalja jer su, kako tvrdi, sigurnosni rizik.

Amnesty International je ustvrdio kako je "otrovna" retorika američkog predsjednika Donalda Trumpa na putu do osvajanja Bijele kuće predvodila globalni trend prema politici podjela u 2016. koja je svijet učinila "mračnijim" mjestom.

U svojem godišnjem izvješću za 169 zemalja ova skupina za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu rekla je da su političari napali načela ljudskog dostojanstva i jednakosti želeći biti izabrani i usredotočila se na Trumpa koji je preuzeo dužnost 20. siječnja.

"Otrovna retorika u kampanji Donalda Trumpa primjer je globalnih trendova prema gnjevnijoj politici koja više unosi podjele", rekao je Amnesty u priopćenju izdanom u Parizu, prenosi Reuters. Svijet je, tvrdi Amnesty, postao "mračnije...nestabilno mjesto", s porastom govora mržnje prema migrantima diljem Europe i Sjedinjenih Država.

"Rani pokazatelji od ...Trumpa nagovješćuju vanjsku politiku koja će bitno potkopati multilateralnu suradnju i uvesti u doba veće nestabilnosti i uzajamnog nepovjerenja", dodao je Amnesty. 

Trump, republikanac, bivša zvijezda reality showa i magnat nekretnina, rekao je kako je "osoba najmanje rasist" i "osoba najmanje antisemit koju ste ikad vidjeli" i da je jedan od njegovih prioriteta zaštiti Sjedinjene Države od terorizma.

Njegova je administracija označena kontroverzama na svojim početcima zbog žestokih napada na medije za koje tvrdi da lažu i politiziraju i borbom na sudovima oko njegove izvršne naredbe da se privremeno zabrani ulazak u SAD ljudima iz sedam većinski muslimanskih zemalja jer su, kako tvrdi, sigurnosni rizik.

Amnesty tvrdi kako postoji veliki jaz između imperativa i djelovanja i retorike i realnosti te to ilustrira time što države koje su sudjelovale na summitu UN-a o izbjeglicama i migrantima u rujnu 2016. nisu uspjele dogovoriti bilo kakvu odgovarajuću reakciju na globalnu migrantsku krizu,

Amnesty kaže da su populistički pokreti i poruke postali uobičajeniji i u Europi, primjerice u Poljskoj i Mađarskoj.

Glede Hrvatske Amnesty u izvješću za 2016/17 kaže kako su uvjeti za prijam azilanata bili općenito prikladni, ali da nije bilo dosljedne dugoročne politike njihove socijalne integracije.  

Amnesty tvrdi kako u Hrvatskoj i dalje ima diskriminacije nacionalnih manjina te navodi kako se Srbi povratnici suočavaju s problemom povrata imovine, a da je pravo na uporabu manjinskih jezika i pisma i dalje politizirano i neprovedeno u nekim gradovima. Romi su unatoč naporima vlasti da unaprijede njihovu integraciju i dalje suočeni s znatnim preprekama u pristupu obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, stanovanju i zapošljavanju.

Amnesty je ustvrdio kako je razdoblje političke nestabilnosti pred kraj godine bilo praćeno porastom nacionalističke retorike i govora mržnje prema  posebice Srbima, izbjeglicama i migrantima.  

>>Što imaju zajedničko Staljin, Mao Ce-tung i Donald Trump?

Komentara 10

DU
Deleted user
09:25 22.02.2017.

Taj Amnesty International pljunuta je globalna inačica domaćih antifa.

ST
stomugromova
08:30 22.02.2017.

Amnesty Shit je sramotna lažna kvazi mirotvorna organizacija bez ikakvih etičkih i moralnih principa za deklariranu djelatnost kojom se bave.Isti taj AI je 1993g. u jeku srpske agresije na RH ultimativno zahtijevala stvaranje nove Tugoslavije.

CU
cungalunga
07:50 22.02.2017.

Opet pristrane lažne vijesti. Ja ti uopće nemam taj dojam...dapače, osjećam se najsigurnije u zadnjih 8 godina. A svijet u ovom trenutku percipiram doslovno kroz ružičaste cvike, pogotovo sa masovnim porazima agresivne ljevice na globalnom planu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije