Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NISU VIŠE TERORISTI?

Amerikanci u borbi protiv islamista dobili neočekivanog saveznika

PKK
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
22.08.2014.
u 12:31

PKK igra značajnu ulogu u sprečavanju napredovanja militanata Islamske države

SAD je u borbi protiv militanata Islamske države u Iraku našao pomalo neočekivanog saveznika. Riječ je o Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK), koja se tri desetljeća borila protiv turske države za prava Kurda, a koju Amerikanci (kao i NATO, Europska unija i brojne druge države) službeno smatraju terorističkom organizacijom.

PKK sad igra važnu ulogu u sprečavanju napredovanja islamističkih militanata. Turska članove PKK još uvijek smatra teroristima, no također je ugrožena Islamskom državom koja je otela desetke njezinih državljana.

– Ovaj rat trajat će sve dok ne dokrajčimo Islamsku državu – rekao je za Reuters 33-godišnji borac PKK Rojhat, koji je ranjen treći put u borbi za ponovno zauzimanje Makhmura, grada na sjeveru Iraka. Prva dva puta ranjen je u borbi protiv turskih snaga, u sklopu konflikta u kojemu je od 1984. do prekida vatre 2013. poginulo 40.000 ljudi.

– Ovdje nije riječ samo o Makhmuru, već o Kurdistanu – rekao je zapovjednik PKK Sadiq Goyi.

– Islamska država predstavlja prijetnju svima tako da se svuda moramo boriti protiv njih – dodao je.  

Narodne obrambene jedinice (YPG), oružana sestrinska skupina PKK, uspostavila je autonomnu zonu na sjeveroistoku Sirije, uspješno odbijajući napade militanata koji su proglasili kalifat preko granice s Irakom. Kad su militanti zauzeli pozicije pešmergi na sjeverozapadnom dijelu Iraka, borci YPG-a prešli su granicu iz Sirije i evakuirali tisuće Jezida.

–Članovi PKK su naši heroji – rekao je 26-godišnji Hussein, jedan od Jezida koje borci YPG-a obučavaju za borbu protiv IS-a u više kampova u Siriji.

Kurdski borci, takozvane pešmerge, nisu imali mnogo šanse u borbi protiv militanata opremljenih oružjem otetim od iračke vojske. Međutim, zapovjednici PKK kažu da je glavno oružje boraca IS-a – strah.

– Vode psihološki rat. Islamska država nije snažna koliko se misli – rekao je Goyi.

Komentara 47

KO
KonstantinZac
13:15 22.08.2014.

Kurdi su stari narod koji je zivio na podrucjima Kurdistana. Kao narod odavno imaju pravo na svoju drzavu na tim podrucjima. Na njihovu zalost nikad nisu imali podrsku svjetskih mocnih sila da bi to i ostvarili.

Avatar pekarr
pekarr
13:00 22.08.2014.

Pa bolje licemjerje amerike, nego kalifat u dvorištu...

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
14:16 22.08.2014.

Kurdi u vjerskom smislu nisu fanatici i sigurno zaslužuju svoju državu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije