Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odmah uhićen

Amerikanac plivajući ušao u Sj. Koreju: Samo sam htio upoznati Kima

 Matthew Todd Miller
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
17.09.2014.
u 10:32

Ulazak iz Južne Koreje u Sjevernu prilično je neobičan potez, a muškarac kaže kako je u zemlju stigao kako bi upoznao Kim Jong Una

Sjevernokorejski granični vojnici uhitili su Amerikanca koji je ušao u tu pomno čuvanu državu preplivavši rijeku u koju je uskočio s obala Južne Koreje, izvjestilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Muškarac je pronađen u utorak navečer dok je ležao na obali rijeke Han u vojnom području u blizini granice. Riječ je o muškarcu u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima koji je istražiteljima rekao kako je u zemlju stigao kako bi upoznao Kim Jong Una, javlja Guardian.

Amerikanci su nacija koju povremeno Sjevernokorejanci znaju uhititi zbog ilegalnog prelaska granice i to iz Kine, no ulazak iz Južne Koreje prilično je neobičan potez.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća nekoliko američkih vojnika ušetala je u Sjevernu Koreju u blizini demilitarizirane zone. Kasnije su prikazani u propagandnim filmovima kako podučavaju engleski.

Amerikanac Evan C. Hunziker granicu je 1996. godine preplivao preko rijeke Yalu krenuvši iz Kine. Nakon pregovora, Hunziker je oslobođen, a mjesec dana nakon puštanja ubio se.

Trenutačno Sjevernokoreanci drže tri Amerikanca u zatvoru: Kennetha Baea, Matthewa Millera i Jeffreya Fowlea.

Miller je u nedjelju osuđen na šest godina teškog rada zbog neprijateljskog ponašanja prema režimu, četiri mjeseca nakon što je potrgao svoju putovnicu na granici i povikao kako traži azil.

Bae, Amerikanac koreanskog podrijetla, prošle je godine osuđen na 15 godina teškog rada, pod optužbom da želi srušiti Sjevernokorejski režim.

>>Pogledajte kako se Sjeverna Koreja razlikuje od susjeda i iz svemira

>>'Imamo najnapredniji sustav zaštite ljudskih prava u svijetu'

Komentara 6

Avatar žič
žič
15:31 17.09.2014.

koji hit u americi,kad odrobija napise knjigu,,moje godine u logorima s.koreje,,garant postaje milijoner ....

HL
hlibit
17:09 17.09.2014.

...bravo care,ajde javi kak je bilo

AA
aabbcc
21:35 17.09.2014.

Kaj je on mislio da se Kim kupa na drugoj strani rijeke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije