Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podrška vojnicima

Američko oružje budućnosti: Ovim sustavom će laser s vozila 'skidati' dronove s neba!

oružje
Foto: screenshot/youtube
1/2
17.04.2015.
u 19:40

Američka ratna mornarica objavila je snimku i prikaz iz programa razvoja oružja GBAD

Kako bi se u budućnosti lakše borili protiv neprijateljskih bespilotnih letjelica, takozvanih dronova, američka vojska razvija lasersko oružje koje će ugraditi na oklopna vozila.

Američka ratna mornarica objavila je snimku i prikaz iz programa razvoja oružja GBAD (The Ground-Based Air Defense Directed Energy On-the-Mov) u kojem na oklopno višenamjensko vozilo velike pokretljivosti Humvee namjeravaju postaviti lasere i senzore na još dva jednaka vozila kako bi uočili i potom visoko energetskim laserom srušili bespilotne letjelice u niskom letu koje ugrožavaju vojnike na tlu.

Malen, a opet snažan

– Uvjereni smo da možemo sve te dijelove spojiti u ''paket'' koji bi bio dovoljno malen da stane na laka taktička vozila, a dovoljno snažan da odgovori na te prijetnje – rekao je brigadni general Kevin Killea koji radi u istraživačkom centru američke mornarice, piše Sputnik.

– Možemo očekivati da će naši protivnici sve više upotrebljavati bespilotne letjelice i naše se jedinice moraju moći suprotstaviti takvim prijetnjama – rekao je američki pukovnik William Zamagni.

Američki mornarički ured za istraživanja potrošio je 11 milijuna dolara na razvoj ovog sustava. Kasnije ove godine planiraju testirati cijeli sustav protiv meta, prvo s laserom od 10 kW, a potom i s laserom od 30 kW. Testirat će se sve komponente, od uočavanja i praćenja pa do rušenja mete.

>>7 nevjerojatnih vojnih oružja za koje vjerojatno niste znali da postoje

>>Putin Izraelcima objasnio zašto će Iranu isporučiti raketni sustav

Komentara 65

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
21:07 17.04.2015.

Putnicke avione vec skidaju sada..ahhaahah

Avatar viki_nuland
viki_nuland
22:31 17.04.2015.

"Drone" je izraz koji znaci pcela (jer zuji poput pcele) tako da je moguce da ce skidati pcele, koje vec izumiru zahvaljujuci Monsantu i njihovim otrovima. Bespilotne letjelice je tesko otkriti pa ce taj laser biti totalno neupotrebljiv jer prvo moras cilj vidjeti da bi ga eventualno mogao "skidati". To je samo "corporate welfare" kojim se financiraju izbrane multinacionalne kompanije drzavnim novcem.

AA
aabbcc
22:29 17.04.2015.

Sda mozemo biti sigurni da nas ovi sa planete Mars nece napasti ako citaju VL.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije