Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIG BROTHER

Ovaj grad odlučio se boriti protiv masovnog prisluškivanja - i uspio je

praćenje
Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS/PIXSELL
29.09.2016.
u 13:44

I dok su mnogi bili nezadovoljni jer su očekivali potpuno ukidanje DAC-a, drugi vjeruju da su gradski oci olako popustili

Masovno praćenje građana u porastu je u SAD-u, ali jedan grad je uzvratio udarac i sada druge uči kako se to radi, piše BBC.

Oakland u Kaliforniji ima dugu povijest visoke razine kriminala i radikalnih politika, a praćenje običnih građana nije ništa novo. Međutim, novinari Ali Winston i Darwin BondGraham 2012. godine otkrili su da su razmjeri praćenja ipak veći nego što se mislilo nakon što su u službenim dokumentima otkrili zanimljive detalje.

- Vidjeli smo neke stvari koje su nametnule pitanja. Zašto provode optičke kabele? - rekao je BondGraham.

Otkrili su da je riječ o takozvanom Domain Awareness Centreu (DAC). Naime, većina gradova ima kamere koje nadziru križanja i javne prostore, ali DAC je sofisticiraniji jer uključuje i podatke o vremenskoj prognozi, elektroničkoj pošti, pozivima hitnim službama, komunikaciji na društvenim mrežama i drugo. Sredstava za DAC u Oaklandu odobrena su 2008. godine kako bi se u kritična infrastruktura zaštitila od terorističkog napada. Međutim, gradska uprava odlučila je proširiti sustav na cijeli Oakland i 400.000 njegovih građana.

Instalirano je više stotina novih kamera, a uključeni su i podaci iz čitača registracijskih pločica, mikrofona za detekciju pucnjeva, društvenih medija te čak softvera za prepoznavanje lica i programa koji mogu prepoznati ljude prema hodu. Javnost je počela negativno reagirati na ljeto 2013., godine, u vrijeme objava informacija o prisluškivanju NSA-e koje je dobavio zviždač Edward Snowden.

U prosincu iste godine objavljen je članak utemeljen na tisućama e-mailove između gradskih dužnosnika koji ukazuju da prava svrha DAC-a nije bila borba protiv nasilnih zločina, već nadzor i praćenje političkih prosvjednika. U ožujku 2014. građani su na maratonskom sastanku u gradskoj vijećnici istupili protiv DAC-a, a tadašnja gradonačelnica Jean Quan, koja je prvotno bila za DAC, presudila je u korist dramatičnog ograničenja sustava.

I dok su mnogi bili nezadovoljni jer su očekivali potpuno ukidanje DAC-a, drugi vjeruju da su gradski oci olako popustili.

- Želimo kamere. Želimo svoju sigurnosti. ne možete hodati ulicom, a da ne brinete hoće li netko odjednom pucati u vas. Svaku noć čujete pucnjeve - rekla je Nancy Sidebothan, predsjednica kvartovskog odbora za sprečavanja kriminala.

- Ako ne želite da vlada u centar stavi kamere, od čega se skrivate, što mislite što će kamera snimiti? - pita se.

Brian Hofer, pravnik koji je vodio pokret za ograničenje DAC-a, slaže se da kamere mogu spriječiti kriminal, ali kaže da nema dokaza da to može masovno prisluškivanje. Poručuje da se policija okreće tehnologiji tek nakon pucanja odnosa s javnošću koju bi trebali štititi.

>> Gospodarska špijunaža u Njemačkoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije