Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
demantiraju putina

Američki dužnosnici: Rusija nije dala SAD-u plan letenja srušenog zrakoplova

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
28.11.2015.
u 08:34

Pentagon nije odmah komentirao Putinovu izjavu, ali je u prošlosti potvrdio da je Rusija davala osnovne informacije američkoj koaliciji prije nekih operacija, poput one kada je 17. studenoga ispalila krstareće rakete.

Rusija nije izvijestila američku vojsku o planu letenja svog borbenog zrakoplova prije nego što ga je Turska srušila u utorak, unatoč tome što ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi suprotno, izjavili su jučer za Reuters dvojica američkih dužnosnika koji su željeli ostati anonimni.

Obraćajući se novinarima u Moskvi u četvrtak, Putin je rekao "mi smo izvijestili naše američke partnere" o tome kada i gdje će ruski zrakoplov djelovati. To je bilo "upravo" onda kada je turski zrakoplov srušio ruski avion, kazao je.

 "Postavlja se pitanje: Zašto smo prenijeli tu informaciju Amerikancima?", upitao je Putin.

Pentagon nije odmah komentirao Putinovu izjavu, ali je u prošlosti potvrdio da je Rusija davala osnovne informacije američkoj koaliciji prije nekih operacija, poput one kada je 17. studenoga ispalila krstareće rakete.

 Svrha takve komunikacije je sprječavanje slučajnih sudara bivših hladnoratovskih neprijatelja dok provode paralelne operacije zračnih udara u Siriji.

 Dvojica američkih dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni, izjavili su da Rusija nije prenijela operativne detalje o kojima Putin govori. Zasad nije poznat opseg komunikacije između vojski SAD-a i Rusije prije ili poslije incidenta.

Tursko rušenje ruskog zrakoplova jedno je od najtežih incidenata između neke članice NATO-a i Rusije.

>> Turska će raditi s Rusijom i našim saveznicima na smirivanju napetosti

Komentara 65

HH
Horvat_H
10:27 28.11.2015.

rusi samo brane u siriju..basara asada

SS
stojadin_stojko
10:18 28.11.2015.

rusi su postupili pravededno kao i u krimu ukraina

Avatar babas
babas
11:29 28.11.2015.

Očito je da su turski lovci patrolirali uz granicu i čekali da se neki ruski avion približi granici kako bi ga srušili. Vjerojatno je to američka zapovjed,ali možda i samo turska inicijativa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije