Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PET ELEKTRODA

Testiranje američke vojske: Električnim stimulatorom mozga poboljšavaju mentalne sposobnosti osoblja

sken mozga
Foto: Thinkstock
08.11.2016.
u 10:07

Iako su ovi uređaju sigurni kada su u rukama stručnjaka, ta je tehnologija dostupna svima jer je prodaja neregulirana.

Američka vojska provela je testiranje električnih stimulatora mozga kako bi poboljšala mentalne sposobnost osoblja, a s ciljem da se poveća učinkovitost posada, operatora dronova i drugih koji imaju zahtjevne uloge u oružanim snagama.

Stimulacija mozga koristi pet elektroda za slanje slabe struje kroz lubanju i na pojedinim dijelovima korteksa. Prethodne studije utvrdile su da se na taj način mogu potaknuti kognitivne sposobnosti, a ova tehnologija je sigurnija alternativa lijekovima. Iako se čini da električna stimulacija nema štetnih nuspojava, neki stručnjaci kažu kako je njihova dugoročna sigurnost nepoznata, piše Guardian.

Neki su zabrinuti da će osoblje biti prisiljeno koristiti opremu koja će biti odobrena za vojne operacije dok su drugi zabrinuti zbog širih implikacija na radnu snagu ponajviše zbog neregulirane tehnologije. 

- Unutar zračnih snaga, razne operacije zahtijevaju operatera koji prati i reagira na više događaja istovremeno kroz duži period. Zbog monotone prirode zadatka, rezultati operatera mogu pasti nedugo nakon što započne njihov rad u smjenama - stoji u izvještaju znanstvenika Zračne baze Wright-Patterson. 

Niz eksperimenata otkrio je kako električna stimulacija mozga može poboljšati multitasking vještine osoblja i smanjiti pad performansi koji dolazi s preopterećenjem informacija. 

Znanstvenici su za potrebe istraživanja muškarce i žene podvrgnuli NASA-inom testu procjene multitasking vještina. Test zahtjeva da ljudi zadrže kursor miša u krugu koji se kreće po zaslonu i to dok stalno prate i reagiraju na tri druge stvari na ekranu. 

Jedna grupa imala je konstantnu stimulaciju tijekom testa koji traje 36 minuta dok je druga grupa imala stimulaciju samo 30 sekundi i to na početku testa. 

- Rezultati daju nove dokaze da tDCS ima mogućnost povećati i poboljšati multitasking sposobnost ljudskog operatera - stoji u izvještaju u kojem se navodi kako je prva grupa počela pokazivati bolje rezultate i to nakon četiri minute testa. 

Iako su ovi uređaju sigurni kada su u rukama stručnjaka, ta je tehnologija dostupna svima jer je prodaja neregulirana. Uređaje je lako kupiti na internetu ili sastaviti od jednostavnih komponenata, a veliki problem je taj što veće struje mogu oštetiti mozak.

>> Magnetom protiv ovisnosti – riješite se kockanja, pušenja, alkohola i prejedanja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije