Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napad na džihadiste

I u Siriji potvrđuju da je ubijen britanski vođa Islamske države. Jesu li Amerikanci pogodili Jihadi Johna?

Jihadi John
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
13.11.2015.
u 10:31

On je jedan od glavnih zločinaca na snimkama na kojima pripadnici Islamske države (IS) odrubljuju glave taocima

Američka vojska izvela je zračni udar u Siriji ciljajući militanta Islamske države Mohammeda Emwazija, u medijima poznatog kao Jihadi John, izjavio je u četvrtak američki dužnosnik. Riječ je o džihadistu koji je sudjelovao u nizu ''videoegzekucija" u kojima su odrubljivanjem glava smaknuti mnogi zapadni taoci. 

Sjedinjene Države još uvijek procjenjuju učinkovitost udara koji se dogodio u okolici grada Raqqa, kazao je dužnosnik koji je, kao javlja Reuters, govorio pod uvjetom anonimnosti. 

Nije odmah bilo jasno je li napad bio uspješan, ali je jedan viši američki dužnosnik rekao kako su vlasti uvjerene da je Emwazi poginuo, prenosi CNN. Dodao je da su vlasti znale da je riječ o Emwaziju kada su izvršile napad. Drugi američki dužnosnik rekao je CNN-u da je Emwazi bio u vozilu u vrijeme napada koji je izvršen dronom.

BBC navodi da im je jedan američki dužnosnik rekao  da je jako siguran da je Emwazi ubijen.

Sirijska promatračnica za ljudska prava, čije je sjedište u Londonu, objavila je da je u američkim zračnim napadima u Raqqi poginuo britanski vođa Islamske države i još troje stranih militanata, prenosi Reuters. Međutim, nisu potvrdili da je taj Britanac Jihadi John. Četvorica navodno poginulih nalazili su se u autu koji je pogođen u napadima, rekao je vođa Promatračnice Rami Abdulrahman.

– Svi izvori govore da tijelo važnog britanskog džihadista leži u bolnici u Raki. Svi izvori govore da je to Jihadi John, ali ja to osobno ne mogu potvrditi – rekao je Rami Abdulrahman. 

Pozivajući se na visoke neimenovane američke dužnosnike ABC i drugi američke mediji navode da je zračni napad bio "besprijekoran" i da je zloglasni britanski državljanin Mohammed Emwazi (Džihadi John) "spržen". 

"Još to ne možemo konačno potvrditi, ali prve naznake govore da Džihadi John više nije na ovom planetu", citira tog dužnosnika Wall Street Journal. 

Britanski premijer David Cameron trebao bi dati izjavu tijekom dana. 

Mohammad Emwazi, jedan od glavnih zločinaca na snimkama na kojima pripadnici Islamske države (IS) odrubljuju glave taocima, Britanac je rođen u dobrostojećoj obitelji u Kuvajtu. Odrastao je u Londonu i diplomirao računalno programiranje. 

U IS-ovim videosnimkama odjeven je u crno, vitla nožem i govori britanskim naglaskom, prijeteći zapadnim državama i njihovim političkim vođama. Ime John dali su mu taoci, jer su njega i druge Britance iz IS-a prozvali Beatlesima. Prema pisanju medija Emwazi je 2012. otputovao u Siriju, gdje se pridružio IS-u.

Kao militant koji sadistički ubijao zapadne humanitarce i novinare pred kamerom, Mohammed Emwazi postao je najželjeniji cilj američke i britanske obavještajne službe iako se pretpostavlja da nema neku veliku vojnu ulogu u redovima Islamske države.

Nakon što mu je u veljači ove godine otkriven identitet, Emwazi se sklonio u drugi plan, pomno pazeći da za sobom ne ostavi neki digitalni trag. 

Britanska obavještajna služba posebno se potrudila presresti i dešifrirati bilo kakve poruke koje bi mogle otkriti njegovu lokaciju. 

Prvi se put na videosnimci pojavio u kolovozu prošle godine kad je ubijen američki novinar James Foley.

Poslije je sudjelovao u dekapitacijama američkog novinara Stevena Sotloffa, škotskog humanitarca Davida Hainesa, engleskog humanitarca Alana Henninga, američkog državljanina Petera Kassiga i japanskog novinara Kenjija Gotoa.

>> Jihadi John ispričao se obitelji zbog sramote, ali ne i za zvjerska ubojstva

>> Jihadi John, prvi put snimljen bez maske u Siriji, najavljuje povratak u Britaniju

Komentara 47

KI
Kissinger
12:53 13.11.2015.

Jihadi John-peti put proglašen mrtvim !

Avatar istovari
istovari
08:43 13.11.2015.

Koliko je ovakvih u izbjegličkim kolonama u Europi...Charlie Hebdo već zaboravljen.

MG
milerazbojnik@gmail.com
11:09 13.11.2015.

dok mi ne pokažu leš i njega mrtvog ne vjerujem i koliko li takvih ima a oni samo zapeli po njemu pa svi oni tamo to rede i po tome sve bi ih trbalo koknut bez milosti on je samoo jedan u tom okorjelom nizu i to je niš sve od reda i po položaju treba roknut i to bi bio uspjeh ovako naubilala se životinja i što nikom ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije