Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tom Perez

Američka Demokratska stranka izabrala novog predsjednika: blizak je Obami i mora se suprotstaviti Trumpu

Tom Perez
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
25.02.2017.
u 23:38

U govoru je Perez pozvao na jedinstvo i kao jedan od finalista za mjesto zamjenika predsjednika Hillary Clinton naglasio je da se radi o posebnom trenutku u povijesti stranke

Američka Demokratska stranka u subotu je u Atlanti izabrala Toma Pereza za novog lidera i pred tim čovjekom bliskim bivšem predsjedniku Baracku Obami zadaća je suprotstaviti se predsjedniku Donaldu Trumpu i vratiti demokrate na vlast 2018. i 2020.

Tom Perez (55), iz Dominikanske Republike bivši je ministar rada i prvi je Latinoamerikanac na čelu stranke demokrata.

Barack Obama, kojemu je predsjednički mandat istekao 20. siječnja, odmah je pozdravio izbor "prijatelja" te izrazio uvjerenje da će on znati okupiti svoju političku obitelj i pomoći rađanju nove generacije lidera. 

Perez je na skupu u Atlanti tijesno izgubio u prvom krugu, a u drugome je s 235 glasova (od 435 glasača) pobijedio kongresnika Keitha Ellisona koji je prikupio 200.  

Novi čelnik demokrata odmah je pružio ruku krilu stranke koje vodi "Bernie Sanders" te je imenovao upravo svoga protukandidata Ellisona na mjesto zamjenika.

U govoru je Perez pozvao na jedinstvo i kao jedan od finalista za mjesto zamjenika predsjednika Hillary Clinton naglasio je da se radi o posebnom trenutku u povijesti stranke.

"Oni će nas pitati gdje smo bili 2017., kada smo imali najgoreg američkog predsjednika u povijesti. A mi ćemo moći odgovoriti da smo okupili demokratsku stranku i da je taj predsjednik mogao odraditi  samo jedan mandat", poručio je.

Dok diljem Sjedinjenih Država ne jenjaju prosvjedi nezadovoljnika koji su počeli Trumpovim ulaskom u Bijelu kuću, demokrati žele tu energiju preusmjeriti u izbornu snagu za pobjedu na parlamentarnim izborima u studenome 2018., te predsjedničkim 2020.

>> Stručnjaci za govor tijela: Prvi par Amerike je pred razvodom

Komentara 11

Avatar mofo
mofo
01:21 26.02.2017.

E je vam priča.. Za domaću zadaću proučit wikileaks i kako je ovaj lik sa killary smještao sandersu..

SN
snajper
07:48 26.02.2017.

Demokrati su vec zaboravili zasto su izgubili. Obamu ameri nisu prihvatili jer ga ne smatraju svojim ma sta tko rekao. Jest bio je izabran ali polovina je bila protiv.Ponovo srljaju sa strancem i to latinoamerikanac. Amerika poslije trampa bit ce jos konzervativnija i demokrate su trebalu bit mudriji i izabrat pravog amerikanca bijelca, porodicnog covjeka kojeg amerika poznaje i koji joj se mora nametnut. Mora bit simpatican da privuce ljude. Ovakvi poput Peresa nece privuc nove gladace osim onih sigurnih ma da kako pametan i odan stranci. To je potrosacko drustvo kojoj proizvod treba bit lijepo upakiran a ako je funkcionalan i dobar tim bolje. Daba ti pamet ako si ruzan ili nesimpatican kao naprimjet nas Mikulic koji usput bas i nije previse pametan

KO
konzervativac
00:28 26.02.2017.

Jedva prošlo mjesec dana od četiri godine, a već najgori predsjednik u povijesti. Ovi američki demokrati potpuno pogubiše glave. Izgubili su Bijelu kuću, izgubili su Kongres, gube i Vrhovni sud, a usput zaboravljaju da je za Trumpa glasalo šesdesetdva milijunana ljudi. Što ako i oni počmu arlaukat po Americi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije