Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad zrakoplova

Olupina alžirskog aviona pronađena blizu granice Malija i Burkine Faso

avion
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
24.07.2014.
u 19:30

Olupina se nalazi 50 kilometara sjeverno od granice s Burkinom Faso, u regiji Gossi, potvrdio je general vojske Burkine Faso

Avion tvrtke Air Algerie sa 110 putnika i 6 članova posade srušio se iznad Nigera nakon što je nestao s radara na letu iz Ouagadougoua u Burkini Faso prema Alžiru, javlja RT. Kontakt sa zrakoplovom izgubljen je oko 50 minuta nakon polijetanja, a zrakoplovna kompanija pokrenula je hitan plan potrage za avionom koji na toj ruti leti 4 puta tjedno.

Olupina aviona pronađena je u Maliju, blizu granice s Burkinom Fasom, potvrdio je koordinator za krizne situacije u Ouagadougouu.

– Pronašli smo alžirski zrakoplov. Olupina se nalazi 50 kilometara sjeverno od granice s Burkinom Faso, u regiji Gossi – rekao je Gilbert Diendiere, general vojske Burkine Faso.

Olupina aviona provotno je locirana 70 kilometara od mjesta Tilemsija u Maliju, putem Twittera je objavio Air Algerie, no francuske vlasti odbile su tada potvrditi tu informaciju.

Franucuska je u potragu za avionom poslala dva vojna lovca koji su pretraživali golemu pustinju u potrazi za olupinom.

Francuski predsjednik François Hollande otkazao je službeni put u prekomorske teritorije te rekao kako će svi raspoloživi vojnici biti upotrebljeni kako bi se zrakoplov locirao.

– Potraga će trajati koliko god bude potrebno. Moramo napraviti sve da nađemo ovaj avion. Ne možemo potvrditi uzrok pada – rekao je Hollande.

No, potraga u sjevernom Maliju bila je komplicirana. Riječ je o golemom području, slabo naseljenom, na kojem prevladavaju pješčane dine i slaba vegetacija. Uporište je to Tuarega, pobunjenika koji su protiv vlade ustali početkom 2012. godine, što je prouzročilo islamsku pobunu kojom su nakratko preuzeli kontrolu nad sjevernim Malijem.

Alžirski ministar obrane nije isključio mogućnost terorističkog napada, no francuski dužnosnici smatraju kako pobunjenici u Maliju nemaju dovoljno jako oružje kojim mogu srušiti zrakoplov.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Reuters/PIXSELL

Isprva je objavljeno da je na letu bila i nećakinja Fidela Castra, Mariela Castro, kći Fidelova brata Raula, što je objavljeno i na službenoj Facebook-stranici aerodroma u Ouagadougouu.

No, uskoro je sama Mariela demantirala tu informaciju za venezuelsku televiziju TeleSUR zanijekavši da je trebala biti putnica na tom letu.

Živa sam, sretna i zdrava – rekla je Mariela.

Avion kojim upravlja Air Algerie u vlasništvu je španjolske tvrtke Swiftair koja je objavila da je avion iz Burkine Faso poletio u 1.17 sati, a u Alžir je trebao sletjeti u 5.10 sati prema lokalnom vremenu.

– Avion se nalazio nedaleko od alžirske granice kad je pilotima javljeno da promjene rutu zbog slabe vidljivosti i da bi se izbjegao rizik od sudara s drugom letjelicom na ruti kazao je neimenovani izvor iz tvrtke Air Algerie za agenciju AFP.

BBC javlja kako je pilot aviona od kontrole leta u nigerskoj prijestolnici Niameju zatražio dopuštenje za promjenu smjera zbog oluje, nakon čega je izgubljen kontakt.

Diplomat iz Bamaka, prijestolnice Malija koja se nalazi na mogućoj ruti aviona, kazao je kako je sjever te zemlje pogodila snažna pješčana oluja.

Tvrtka Air Algerie javila je da je u avionu bilo 50 državljana Francuske, 24 Burkine Faso, 8 Libanona, 6 Alžira, 5 Kanade, 4 Njemačke, 2 Luksemburga, 1 Malija, 1 Nigerije, 1 Kameruna, 1 Belgije, 1 Ukrajine i 1 Rumunjske.

Avionom na letu AH5017, po imenu ''La Saeta'', prije su se vozili nogometaši Real Madrida, u razdoblju od 2007. do 2009.

>> U padu zrakoplova poginulo 47 osoba: Vatru ni jaki pljusak nije uspio ugasiti

>> U padu zrakoplova poginuo tinejdžer koji je putovao oko svijeta za svjetski rekord

>> Propustila let smrti pa sjela u drugi avion. 'Nadam se da neće letjeti preko Ukrajine'

>> Crne kutije iz malezijskog aviona stigle u Veliku Britaniju

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar mantra
mantra
12:36 24.07.2014.

ovi separatisti stvarno pretjeruju.....;D

SJ
Sve je uzalud
13:59 24.07.2014.

...............opet Putin gađano ruskim oružjem...............

SI
sibke
12:12 24.07.2014.

sta je bre ovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije