Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUČIO SRBIMA

Albanski premijer u Beogradu: Kosovo je država

14.10.2016.
u 07:36

Edi Rama i Aleksandar Vučić trebaju se danas ponovo sastati u Nišu na gospodarskom forumu

Srbija mora priznati da je njezina bivša pokrajina Kosovo neovisna država, rekao je albanski premijer Edi Rama u razgovoru za AFP u Beogradu, kamo je stigao u posjet.

Oni koji ne žele priznati njegovu neovisnost "i dalje se čvrsto drže mita (...) gotovo je s tim; Kosovo je država koju su priznale najveće svjetske sile", "narod je tako odlučio", rekao je Edi Rama koji se tijekom dana sastao sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

Slične izjave koje su se čule prije dvije godine, u prigodi prvog posjeta jednog predsjednika albanske vlade Srbiji u 68 godina, potaknule su oštar sukob dvojice čelnika, a Vučić je tada optužio Ramu za "provokaciju" i da želi "poniziti Srbe u Beogradu".

"Reakcija je bila nevjerojatna" 2014., a "danas otvoreno raspravljamo", istaknuo je Rama.

Kosovo, bivša srbijanska pokrajina s većinskim albanskim stanovništvom, proglasilo je neovisnost 2008. nakon rata sa srbijanskim snagama 1998.-99. Srbija koju podupire Moskva, nikada nije priznala tu neovisnost, ali jest stotinjak drugih zemalja.

Nakon izgreda u 2014. dvojica čelnika su se zbližila i Rama je u četvrtak spomenuo "dobre odnose" dviju zemalja.

"Na neki način, načinio je korake na koje se drugi prije njega nisu usudili ni pomisliti", rekao je Edi Rama koji će u Beogradu predstaviti srpski prijevod svoje nedavno objavljene knjige "Kurban" ("Žrtva") u kojoj iznosi svoja razmišljanja o Albaniji i svojoj političkoj karijeri. Aleksandar Vučić "me zamolio jedan primjerak s posvetom pa ću mu ga pokloniti", kazao je.

Ipak "mislim da Srbija mora priznati Kosovo, za njezino dobro", ali "za njega je to još zabranjena tema".

U razgovoru za AFP 14. rujna i Aleksandar Vučić je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Ramom: "Obojica shvaćamo koji su interesi našeg naroda". Srbijanski premijer je u priopćenju objavljenom u četvrtak opetovao da "razvoj odnosa dviju zemalja pridonosi stabilnosti u regiji".

Edi Rama i Aleksandar Vučić trebaju se u petak ponovo sastati u Nišu na gospodarskom forumu.

>> Kosovo 'ključa' zbog granice s Crnom Gorom, pastiri poručili: Gdje ćemo tjerati stada ovaca?

Ključne riječi

Komentara 41

DU
dukidudoje
11:49 14.10.2016.

srbija nije izgubila kosovo, kosovo se oslobodilo srbije,od 1912 srbija drzi kosovo nepravedno sve do 1999 onda se narodu zahvaljujuci Bogu vraca sloboda,to je ionako bila zemlja Dardana,a ne milosevica slobodana

DU
Deleted user
08:41 14.10.2016.

Ne samo da je Kosovo država koje se je vrh srbije davno odrekao,odrekli us se oni i Vojvodine ali to još nesmiju reći.

BO
Borivoje
12:47 14.10.2016.

sve je to zapadno-Americka igra, nas srbe ako dodje do rata sa rusijom ne zele u regijonu,zele nas prikljuciti granicama rusije tamo sa kavkazom ,a mozda i tamo istrebe takvi su zapadni racuni , a kosovo je sasvim nevazno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije