Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednoglasna potpora

Albanski parlament usvojio pravosudnu reformu ključnu za pristup EU-u

Albanija, zastava
Foto: pixabay.com
22.07.2016.
u 07:38

Europska unija želi da reforma "ima zube" kako bi osigurala da može učiniti neovisnim pravosuđe u zemlji, sposobno za borbu protiv endemske korupcije i okončanje nekažnjivosti za političare.

Albanske vladajuće i oporbene stranke usvojile su paket pravosudnih reforma zadovoljivši uvjet za pregovore o ulasku u Europsku uniju te bivše komunističke balkanske zemlje.

Ustavni paket za reformu pravosuđa dobio je jednoglasnu potporu 140-članog parlamenta što je ključno da bi reforma dobila solidne temelje.

Europska unija želi da reforma "ima zube" kako bi osigurala da može učiniti neovisnim pravosuđe u zemlji, sposobno za borbu protiv endemske korupcije i okončanje nekažnjivosti za političare.

Pozdravljajući glasovanje EU je kazao da će reforma pružiti građanima "odgovorno, neovisno i transparentno" pravosuđe i pridonijeti borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

"Sve su to ključni prioriteti za Albaniju na njezinu putu prema integraciji u EU", reklo je EU-ovo izaslanstvo u Albaniji.

"Sada je važno da odmah počne provedba reforme s ciljem da narodu Albanije služi pravosudni sustav koji je čvrsto utemeljen u europskim standardima", dodalo je nakon što je reforma usvojena.

Zadobivši odobravanje 91 posto Albanaca ljutih zbog korumpiranih sudaca, reforma je izgledala nedohvatljiva nakon 18 mjeseci razgovora s EU-ovim i američkim dužnosnicima natjeravši Washington da upozori na "teške, dugoročne" posljedice ako propadne.

Otkako je članica NATO-a Albanija postala kandidat za ulazak u EU u lipnju 2014. Bruxelles je zahtijevao da učini više u suzbijanju kriminala i korupcije, jačanju državne administracije i ljudskih i vlasničkih prava, ali je reformiranje pravosuđa postavila kao najviši prioritet.

Usvajanje reformskog paketa izgleda kao izvanredno postignuće imajući u vidu da nekim albanskim čelnicima, koji su u prošlosti izbjegli osude za korupciju iz tehničkih razloga uz pomoć prijateljskih sudaca, neovisno pravosuđe može biti prijetnja.

>>Grabar-Kitarović: Dobra suradnja Hrvatske i Albanije je primjer za Europu

Komentara 8

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
09:39 22.07.2016.

svi albanci u jednoj državi

RM
rmd3
08:55 22.07.2016.

Albanija baza teroristickog NATO a .

Avatar Forte
Forte
09:22 22.07.2016.

Albania, Srbija, Hrvatska zajedno ponovo EU 😷😷😷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije