Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prava životinja

Aktivisti traže od pape da prestane nositi ogrtač s krznom

papa Benedikt XVI.
AFP/PIXSELL
09.01.2012.
u 11:28

– Ogrtač (stola) s krznom od hermelina nema nikakve veze sa svetim parametrima – izjavio je Lorenzo Croce, predsjednik udruge Aidaa

Aktivisti od pape Benedikta XVI. traže da prestane nositi ogrtač s krznom od hermelina kako se ne bi više ubijalo životinje za proizvodnju krznenih odjevnih predmeta. Talijanska udruga za zaštitu životinja i okoliša Aidaa zatražila je i primanje kod pape na kojem bi ga pozvali da prestane nositi odjevne predmete s krznom.

– Ogrtač (stola) s krznom od hermelina nema nikakve veze sa svetim parametrima – izjavio je Lorenzo Croce, predsjednik udruge Aidaa  za novinsku agenciju Adnkronos.

– I životinje su Božja stvorenja i od pape tražimo da odustajanjem od odijevanja stole i kapice s hermelinskim krznom načini gestu štovanja života u svim njegovim oblicima – objašnjava Croce i dodaje da su za proizvodnju jednog papinskog ogrtača potrebna krzna najmanje 25 hermelina koji bivaju ubijeni na okrutan način.  – Ta ubojstva zasigurno ne predstavljaju znak ljubavi prema stvorenjima koja žive na našem planetu – naglašava Croce.

Benedikt XVI. više je puta naglasio da treba očuvati okoliš pa sada ova udruga od Crkve traži da i životinjama prizna pravo na život. Svake godine samo u Italiji biva ubijeno oko 200 tisuća životinja za proizvodnju krznenih kaputa.

Predstavnik udruge za zaštitu životinja Lav Simone Pavesi iznosi da talijanske tvrtke imaju prihod od 1,5 milijardi eura godišnje od proizvodnje krznenih odjevnih predmeta te kako bi vlada Marija Montija, koja je uvela poreze na luksuzne jahte i automobile, trebala uvesti i dodatne poreze na krznene kapute. Kada bi se samo PDV na krznene kapute udvostručio sa sadašnjih 23 na 46 posto, u državne bi blagajne ušlo 630 milijuna eura više, drži Pavesi, a ta bi poskupljenja možda i dovela do smanjenja proizvodnje krzna, a time i do zaštite životinja.

Udruge za zaštitu životinja pokreću mnoge inicijative kojima nastoje uvjeriti javnost da je nepotrebno nositi krznene kapute. Udruga Lav već je prikupila 40 tisuća potpisa kojima se traži zatvaranje uzgajališta životinja za proizvodnju krznenih kaputa. U Italiji ima deset takvih uzgajališta u regijama Veneto, Emilia-Romagna, Lombardia i Abruzzo. Osim toga, “proizvodnja jednog kilograma krznenog kaputa od nerca zagađuje okoliš pet puta više od proizvodnje vune, što znači da proizvodnjom krznenih kaputa, da bismo bili toplo odjeveni, pregrijavamo i atmosferu svog planeta”, objašnjava Pavesi. Benedikt XVI. ponovno je uveo među papinska odijela i ogrtač obrubljen hermelinom pa je zbog toga sada na udaru zaštitara životinja. No i suci talijanskog vrhovnog suda imaju ogrtače s hermelinom pa bi i od njih trebalo tražiti odustajanje od tradicionalnih plašteva.

Ključne riječi

Komentara 16

LI
liliZG
11:46 09.01.2012.

kad sam ga vidjela na proglašenju papom u toj starinskoj stoli i kapici koje su se zadnji put valjda nosile prije 150 godina odmah mi je bilo jasno to nije čovjek kao Ivan Pavao, i jako sam postala tužna, sjetna i razočarana.................................on malo previše voli svoju ulogu i sebe, ......

PN
premda_nije
12:09 09.01.2012.

@ 09.01.2012. u 11:46h liliZG je napisao/la ---------------- \"Shvaćam te\"... \"Da i ja sam malo razočaran što Papa nije više konzultirao nekog modnog mačka\". No sigurno je tvojem srcu bilo drago primijetiti \"papine crvene cipelice\"... Ili su te i onee razočarale jer ih prethodni papa nije nosio?! Majko mila kakve bljuvotine od novinskog teksta. Je li to iz \"Red carpeta\" tema?!

OB
-obrisani-
12:51 09.01.2012.

il su more bit od zaklanog trosjeda....u duhu recesije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije