Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ahmadinedžadov govor ispraznio UN-ovu skupštinu

ahmadinedžad
AFP
VL
Autor
Hrvoje Dečak
24.09.2009.
u 19:06

Vođe više od 120 zemalja okupili su se na 64. zasjedanju Glavne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, a neki od onih koji su stali za govornicu izveli su pravi šou, poput libijskog čelnika Gadafija, ili su pak izazvali gnušanje i prosvjed mnogih u dvorani, kao iranski predsjednik Ahmadinedžad.

Za ljepšu stranu zasjedanja i dašak glamura pobrinuli su se gosti poput supruge francuskog predsjednika, Carla Bruni-Sarkozy, koja je pozorno slušala govore zajedno sa Sarkozyjevim sinom Louisom.

Izlazak desetak delegacija iz dvorane izazvao je Ahmadinedžad, kad je u oštrom govoru rekao da je njegova zemlja spremna rukovati se sa svima "koji su nam iskreno pružili ruku". Ahmadinedžad je istaknuo da je Iran spreman sudjelovati u izgradnji trajnoga mira i sigurnosti diljem svijeta dok istodobno brani svoja legitimna i legalna prava, vjerojatno time aludirajući na kontroverzni iranski nuklearni program iako ga nije izrijekom spomenuo.

Iranski predsjednik prikazao je svoju zemlju kao braniteljicu siromašnih zemalja u razvoju, okomivši se na "neobuzdani kapitalizam" koji je, prema njegovim riječima, došao do svoga kraja i koji će, kako je rekao, doživjeti istu sudbinu kao marksizam. Također se zauzeo za globalno nuklearno razoružanje.

"Antisemitski govor"

Iz izvora francuskog izaslanstva prenosi se ocjena kako je govor iranskog predsjednika bio "neprihvatljiv", dok je glasnogovornik američke misije pri UN-u kazao da je Ahmadinedžadova retorika ponovno bila "puna mržnje, uvredljiva i antisemitska".

 

U svom govoru o aktualnom stanju u svijetu iranski predsjednik iznio je cijeli niz optužbi usmjerivši svoj napad prije svega na SAD i Židove.

- Neprihvatljivo je da jedna izrazita manjina dominira politikom, ekonomijom i kulturom u velikom dijelu svijeta zahvaljujući svojim sofisticiranim mrežama, uvodi novi oblik zavisnosti i šteti reputaciji drugih država, uključujući europske zemlje i SAD, kako bi ostvarila svoje rasističke ciljeve - rekao je među ostalim Ahmadinedžad. Napao je Izrael zbog, kako je rekao, "barbarskog" napada na pojas Gaze prošle zime.

Iranski predsjednik također je, aludirajući na SAD i intervencije u Afganistanu i Iraku, ocijenio kako je "neprihvatljivo slanje snaga tisućama kilometara daleko kako bi vodile rat i prolijevale krv, širile teror i strah".

Po nekim europskim diplomatskim izvorima, među zemljama čija su izaslanstva napustila dvoranu tijekom govora iranskog predsjednika, uz Francusku i SAD, nalaze se i Velika Britanija, Italija, Njemačka, Danska, Mađarska, Argentina, Kostarika, Urugvaj, Novi Zeland i Australija.

Barack Obama, predsjednik SAD-a, istaknuo je u svom prvom obraćanju Glavnoj skupštini UN-a da je odlučan snažno i u suradnji s drugim državama djelovati uime pravde i prosperiteta u SAD-u i u inozemstvu.

Buran pljesak Obami

- Svijet je suočen s izazovima kao što su širenje nuklearnog oružja, rat, klimatske promjene i ekonomska kriza. Svjesni smo očekivanja, ali SAD ne može sam rješavati globalne izazove - kazao je Obama. - Sada je trenutak za sve nas da preuzmemo svoj dio odgovornosti za globalni odgovor globalnom izazovu - dodao je.

Isticanjem plana o suradnji s ostalim članicama UN-a, Obama je izmamio snažan pljesak, jer je time napravio otklon od politike Busha. Bilo je i mnogo neformalnih susreta.

Ruski predsjednik Medvedev poklonio je američkom kolegi CD na kojem je dokumentarac "Formula moći", utemeljen na Obaminu 
intervjuu ruskoj agenciji Itar-Tass.

Ključne riječi

Komentara 57

IZ
izgnanik
20:12 24.09.2009.

naravno otisli zato sve sto je rekao je istina.ali silnici nisu imali argumenata pa su napustili zasijedanje zato sto brane zlo.

OB
-obrisani-
20:40 24.09.2009.

Ahmo bi trebao kaubojima poslati poruku na njihovom jeziku - sagraditi memorijal u spomen 20,000,000 pobijenih Indijanaca - i pozvati Izraelce na obilazak i izraz sucuti!

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
10:47 25.09.2009.

Ocito istina se vise ne uzima kao vrlina????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije