Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neovisnost da ili ne

Cameronova agonija pred škotski referendum: Naravno da sam nervozan

David Cameron
Foto: John Stillwell/Press Association/PIXSELL
1/2
17.09.2014.
u 19:26

– Naravno da je svatko kome je stalo do Ujedinjenog Kraljevstva, a meni je strastveno stalo, nervozan – izjavio je Cameron

Večer prije povijesnog referenduma o neovisnosti Škotske protivnici i zagovaratelji izišli su na ulice kako bi izrazili svoje uzbuđenje i zabrinutost zbog ishoda glasovanja.

Škoti će se izjašnjavati s ''da'' ili ''ne'' na referendumsko pitanje: ''Treba li Škotska biti neovisna zemlja?'' Prema rezultatima triju istraživanja pokazalo se da je 48 posto birača za nezavisnost, dok je 52 posto da stanje ostane kakvo jest. Osam do 14 posto od 4,3 milijuna škotskih glasača još je neodlučno, javlja Reuters.

Britanski politički čelnici obećali su Škotskoj veću autonomiju ako odluče ostati u uniji, no pristaše neovisnosti tvrde kako je vrijeme da Škotska izabere vlastite vođe i donosi vlastite odluke. Britanski premijer David Cameron zbog referenduma proživljava veliku agoniju, a medijima je izjavio kako je nervozan, ali i uvjeren kako se kampanjom protiv neovisnosti Škotske učinilo dovoljno da se uvjeri škotske birače u pogodnosti ostajanja u Velikoj Britaniji.

Cameron: Nervozan je svatko kome je stalo

– Naravno da je svatko kome je stalo do Ujedinjenog Kraljevstva, a meni je strastveno stalo, nervozan – izjavio je Cameron koji je prošlog tjedna dvaput posjetio Škotsku. Na navode da će ga neovisnost Škotske stajati pozicije britanski premijer rekao je kako na referendumskim listićima nije njegovo ime. – Jedino o čemu se odlučuje jest ostaje li Škotska u Ujedinjenom Kraljevstvu ili se želi odvojiti. O pitanju moje budućnosti odlučivat će se na izborima koji će se održati uskoro – rekao je Cameron.

Mediji su se raspisali i o bizarnoj šali britanskog premijera pa tako Daily Mail navodi kako je Cameron navodno rekao da bi mu njegovo ubojstvo došlo kao olakšanje zbog pritiska koji Škotska vrši na Ujedinjeno Kraljevstvo.

>> Španjolsko upozorenje Škotima: Pogledajte kako je prošla Hrvatska

>> Britanija federacija ako Škotska i ne ode

Komentara 22

Avatar TvojUjko
TvojUjko
20:03 17.09.2014.

London je u agoniji, isto kao i Beograd 1990. samo brinu za tuđe..

HA
Harpoon
20:05 17.09.2014.

Dragi moj gospodine Cameron. Nemojte brinuti za ishod referenduma o otcjepljenju Škotske od UK. Rješenje: Pod hitno pozovite najpoznatijeg stručnjaka za Ustav i referendume, moga zemljaga Peđu Grbina. On će sa svojim poznatim komunjarskim i udbaškim smicalicama ili poništiti referendumm il par godina brojati glasove dok se Škotlanđani ne umore od Peđe, pa odluče ostati u UK. Biti ćete mi zahvalni ma mom savjetu. Uspjeh zagarantiran.

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
20:07 17.09.2014.

Bila bi lijepa vijest za Europu i svijet kada bi se Velika Britanija raspala ali nažalost to nećemo vidjeti. Ovaj referendum je cirkus i privid demokracije, a Škoti mogu sve svoje glasove objesiti mačku o rep. U Londonu je već odlučeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije