Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ORUŽANE SNAGE

Agim Ceku najavljuje osnivanje kosovske vojske, NATO nema ništa protiv

Agim Ceku
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
26.11.2014.
u 20:46

NATO je stavio do znanja kako je pretvaranje Sigurnosnih snaga Kosova u vojsku Kosova "unutrašnja stvar koja se tiče lokalnih ustanova"

Srpske mediji prenose izjavu ministra za Sigurnosne snage Kosova Agima Cekua kako će vrlo brzo Sigurnosne snage prerasti u Oružane snage Kosova, a o tome će odluka biti donesena na jednoj od prvih sjednica Skupštine Kosova nakon njenog konstituiranja.

- Službeno ustrojavanje Sigurnosnih snaga Kosova kao Vojske Kosova je odlagano zbog nefunkcioniranja Skupštine Kosova. Vjerujem da će jedna od prvih odluka nove Skupštine biti ustrojavanje Oružanih snaga Kosova - rekao je Ceku dodajući kako je to "nacionalni projekt od izuzetnog značaja za zemlju i građane" te "ima snažnu i široku potporu međunarodnih saveznika Kosova". Ceku ne očekuje protivljenje parlamentarnih stranaka ovom projektu jer je "ustrojavanje vojske u interesu Kosova, njegovih građana i političkih partija".

Na zamolbu agencije Beta neka prokomentira namjeru Kosova o osnivanju vojske, NATO je stavio do znanja kako je pretvaranje Sigurnosnih snaga Kosova u vojsku Kosova "unutrašnja stvar koja se tiče lokalnih ustanova". To je bio odgovor glasnogovornice NATO-a Oane Lungescu dodajući kako "NATO trenutno podržava razvoj Sigurnosnih snaga Kosova u okviru njihove prvobitne misije i mandata, posredstvom nedavno uspostavljenog NATO savjetodavnog tima za vezu".

- Ukoliko bi se mandat i misija promijenili, očekujem da Vijeće NATO-a ponovo razmotri razinu NATO angažiranja - rekla je glasnogovornica u sjedištu Atlantskog saveza. Ona je time dodatno pojasnila odgovor na pitanje Bete, koje je sadržalo i opasku kako prema rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN "vlasti u Prištini ne mogu imati vojsku, oružane snage, već samo sigurnosno tijelo zaduženo za civilnu zaštitu".

>> Agim Ceku: Do kraja godine Kosovo dobiva svoju vojsku

>> Kosovo dobiva vojsku i Ministarstvo obrane

Komentara 19

Avatar whitesox
whitesox
11:03 27.11.2014.

šta su do sada čekali?još koji pokolj?dok je ova ova srbijanska politika na vlasti nema mira na balkanu!a i šire!

MR
M@rsijan@c
22:47 26.11.2014.

Bravo Dardani , vec je i vrijeme.Dobro znate koga imate u susjedstvu. Nikad vise ne smijete biti goloruki.

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
05:30 27.11.2014.

Sad Kosovu treba N.bomba, tako da Srbija nesmije ni pomisliti, da napadne Kosovo. Pravi mir na zapadnom balkanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije