Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojni strateg

Admiral Davor Domazet Lošo: Da želi, SAD bi razbio ISIL za samo tri dana

Davor Domazet Lošo
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
01.07.2015.
u 09:50

Prema izvješću, ISIL je daleko nadjačao Al-Qa’idu a Abu Bakr Al-Baghdadi Osamu Bin Ladena.

Islamska država koju je kalif Abu Bakr Al-Baghdadi proglasio na teritoriju Iraka i Sirije, u godinu dana postojanja uspjela je zauzeti više od pola teritorija Sirije i velik dio teritorija Iraka nastanjen sunitskom populacijom usprkos zračnim udarima koalicijskih snaga predvođenih SAD-om. Time je Al-Baghdadi ispunio svoje obećanje dano pri proglašenju Islamske države 29. lipnja 2014., da će kalifat opstati i sve se više širiti.

Da njegov vojni uspjeh nije slučajan te da ima jaku i moćnu vojnu strategiju dokazuje i ISIL-ov vojni izvještaj objavljen u njegovu vojnom glasilu. ISIL-ovo ministarstvo rata zabilježilo je svaki detalj, svaki pojedinačni napad koji su počinili njegovi borci u 2014. godini u Iraku i Siriji prikazujući ih grafikonima.

Odrubili glave i ženama

Svijet je šokiralo što je ISIL u svoje grafikone stavio i samoubilačke napade, okrutna i hladnokrvna ubojstva te svako odrubljivanje glave. Da njegovoj krvoločnosti nema granica govori i prvo odrubljivanje glava dvjema ženama pod optužbom da su se bavile medicinskom magijom. Prema statistikama ISIl-a, u godinu dana zabilježena je likvidacija 3027 osoba koje su ubijene na teritoriju pod njegovom kontrolom u Iraku i Siriji, od čega je 1787 civila, među kojima i 74 mučki ubijene djece. Prema izvješću, ISIL je daleko nadjačao Al-Qa’idu a Abu Bakr Al-Baghdadi Osamu Bin Ladena. Iako svi borci ISIL-a izražavaju poštovanje prema Bin Ladenu, sebe smatraju suvremenim džihadistima koji, za razliku od Al-Qa’ide koja je bila fleksibilna i stalno u pokretu, imaju svoj teritorij, svoju državu i strukturu koja njome upravlja.

Također, borci ISIL-a videosnimkama pokazuju okrutnost i želju za zločinom te svoje krute vjerske stavove smatrajući se vjesnicima i predvodnicima u nadolazećem smaku svijeta, za što ih je predodredio prorok Muhamed. Najopasnije je za čovječanstvo što je ISIL takvom ideologijom uspio u samo godinu dana postojanja proširiti kalifat i na Egipat, Libiju, Tunis, Jemen, Pakistan, Afganistan, Libanon, Somaliju, Nigeriju i ostale islamske zemlje. Gotovo svi vojni analitičari složni su da se ISIL moglo uništiti da je za to bilo interesa.

Proizvod političkih igara

– ISIL se nije pojavio preko noći, proizvod je nekih političkih igara na Bliskom istoku – smatra admiral Davor Domazet Lošo, bivši načelnik stožera Hrvatske vojske, ističući da su rušenje Sadama Huseina i Gadafija te pokušaj rušenja Al-Assada bili dobra podloga za stvaranje ISIL-a.

– Da želi vojno poraziti ISIL, govorim to kao vojni strateg koji je pripremao operaciju Oluja, SAD to može učiniti u samo tri dana. Onu prevlast koju je imao kada je 1999. napao Srbiju, zatim to isto primijenio 2001. u Afganistanu i 2003. u Iraku, treba iskoristiti i sada, desetak godina kasnije kada je tehnologija još bolja i preciznija, a informatički rat još djelotvorniji. Dovoljni su udari na glavne točke iz zraka kojima se sve može uništiti u tri dana. Nakon toga bi počela kopnena akcija u Iraku i Siriji i Islamska država nestala bi u tri dana – siguran je admiral Domazet Lošo.

>> Počela je utrka Al-Qa'ide i ISIL-a tko će ubiti više

>> Dobili smo poruku iz raja. Naš heroj upravo ruča s prorokom Muhamedom i potom ide u raj gdje ga čekaju četiri djevice

Komentara 136

CE
cenzura
10:34 01.07.2015.

Lošo je potpuno u pravu! Kako su ameri stvorili ISIL i Al Qaidu tako ih mogu u 2-3 dana i uništiti ali im to nije u interesu. Ovako oni, kao malo pomažu, malo jednima pa malo dugima a krajnji interes im je održavanje nestabilnosti. Da amere ISIL napadne na njihovom terenu kao što su učinili oni Bin Ladenovi bili bi zbrisani s lica zemlje ali to se neće tako brzo dogoditi.

RE
realisticki
10:25 01.07.2015.

Admiral Davor Domazet Lošo ima pravo. Sada se postavlja pitanje svima ljubiteljima Amerike i NATO-a, zašto ne će uništit ISIL? Odgovor je jednostavan. U državama koje imaju energente mogu nastavit pljačku u svoju korist, a ujedno im ISIL svojim načinom ratovanja stvara izbjeglice, koji bježe u Europu, i u Europi mijenjaju demografsku strukturu te politički i ekonomski stabilitet. Sve tegobe Europe, politička nesložnost u EU parlamentu, problemi sa emigrantima, ekonomski problemi oko Grčke, ekonomsko politički problemi u vez s Rusijom, za Ameriku i američki senat su pozitivni pomaci u vanjskoj politici.

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
10:22 01.07.2015.

Pa ameri i komapnija su ih i stvorili da posiju teror odn. strah kako bi ovi mogli uvest vojnu diktaturu po cijelom svijetu i kamere... big-brother se sprema a ko i u igri nečemo znat ko stoji iza kamera jer su političari na pozicijama samo marionete čak i merkelica i obama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije