Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOKO HARAM

Abubakar Shekau: Alah mi je naredio – prodaj učenice

Abubakar Shekau
Foto: Screenshot Youtube
1/5
08.05.2014.
u 18:30

Američki, britanski i francuski specijalci pridružili se potrazi za djevojčicama

Američki, britanski i francuski specijalci pridružit će se potrazi za više od 270 djevojčica koje je iz lokalne škole u Nigeriji prije gotovo mjesec dana otela islamistička skupina Boko Haram. Djevojčicama ne samo da se izgubio svaki trag već je i Abubakar Shekau, vođa terorističke organizacije, najavio da će učenice uskoro prodati.

– Ne znam zašto su svi uznemireni, to je Alahova volja i moram to učiniti – poručio je Shekau u videu objavljenom na internetu.

Skida glave i suradnicima

Ni najmanje ne iznenađuje što nigerijska vojska do sada nije našla ni najmanjeg traga o stotinama djevojčica koje su otete iz škole u Chiboku, oko 900 kilometara udaljenom od glavnog grada Abuje. Nigerijska vojska slabo je opremljena, korumpirana i nemotivirana, a otmica se dogodila u pokrajini Borno gdje zakon i pravni poredak jednostavno ne postoje. Cijelo je područje pod kontrolom lokalnih bandi, a vladine snage samo su simbolično prisutne. Situaciji ne pomaže ni činjenica da ta pokrajina graniči s Kamerunom te je velika vjerojatnost da su djevojčice već prebačene izvan Nigerije.

S druge strane, Boko Haram je vrlo čvrsto ustrojena i jaka teroristička organizacija koja se oslanja na islamski radikalizam. Riječ je o jednoj od najokrutnijih terorističkih grupa na svijetu. Povezana je sa zapadnoafričkim ograncima Al-Qa’ide, a Abubakar Shekau nedodirljivi je vođa. I manijakalni sadist. Slijepo se drži radikalne ideologije koja odbacuje sve što ima imalo veze sa zapadom. U nekoliko je navrata odsijecanjem glave već pogubio i dio svojih najbližih suradnika koji su proteklih godina pokušali povesti pregovore s vladom o smirivanju nasilja.

Osvećuje se za svoju djecu

O Shekauu se malo toga zna. Vođa Boko Harama postao je 2009., nakon što je Muhamed Jusuf, osnivač te terorističke organizacije, ubijen u akciji nigerijskih snaga sigurnosti. Abubakar Shekau djeluje u sjeni, ne komunicira ni s kim osim s nekolicinom svojih najbližih pobočnika, a javnosti se, s vremena na vrijeme, javlja snimljenim videoporukama. Ne zna mu se ni prava dob, zapadne obavještajne agencije procjenjuju da mu je između 38 i 49 godina. Jedino je poznato da je poliglot jer dobro govori četiri jezika. Materinski hausa jezik, fulani, kanuri i arapski jezik.

Pod njegovim vodstvom Boko Haram postao je najradikalnija islamska teroristička grupa svijeta, a njihove akcije lede krv u žilama. Kuda Boko Haram prođe, ostaju obezglavljeni leševi i spaljena sela, sve uime Alaha i odbacivanja bilo kakve veze sa zapadnim svijetom ili suvremenom tehnologijom.

Prije godinu i pol Abubakar je zamalo ubijen. Nigerijska policija postavila je zasjedu pred njegovom kućom u koju se uvukao kako bi prisustvovao davanju imena svome novorođenom djetetu, prema islamskom običaju. U okršaju je ranjen, no uspio je pobjeći, ali policija je zatvorila njegovu suprugu i troje djece. Tada se zakleo da će otimati drugu djecu i prodavati ih kao roblje i za seksualne sluge.

Komentara 20

XA
xaron
19:46 08.05.2014.

Koja je to religija koja opravdava otmice i prodaje djece.

LE
Leona*
19:34 08.05.2014.

Manijaci Bolesna ideologija zamotana u religiozni omot.

MR
Mr. Right
07:17 09.05.2014.

Nesto je sumljivo u tom islamu , svakodnevno proizvode toliko zla da normalan covijek ne moze da povijeruje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije