Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.06.2015. u 12:00

Papa je majstor za rušenje predrasuda i kršćani obiju strana trebaju ga podržati

Čini se da smo na rubu ostvarenja davnoga sna mnogih kršćana, a to je jedinstvo Zapada i Istoka. Papa Franjo, osim što je svijet osvojio svojom jednostavnošću i skromnošću, kristovskim milosrđem i evanđeoskom ljubavlju, na pragu je da prevlada crkveni raskol i uspostavi euharistijsko zajedništvo s pravoslavnima. Zasad je u izuzetno dobrim odnosima s carigradskim patrijarhom Bartolomejem I., za kojega se čini da mu je glavni savjetnik u strategiji­ približavanja pravoslavnom svijetu, a napose Moskvi.

Pričaju da je upravo pod utjecajem Bartolomeja papa Franjo odlučio pričekati s proglašenjem svetim kardinala Alojzija Stepinca, kako bi se približio Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Za Katoličku crkvu u Hrvatskoj to je itekako mučno, a za hrvatski narod bolno, osobito kada se na Stepinca nakaleme politički bezumnici, kao što je to nedavno učinio srbijanski ministar.

Najava mitropolita Ilariona, „ministra vanjskih poslova" Ruske pravoslavne crkve, da bi se do kraja godine mogli susresti papa Franjo i moskovski patrijarh Kiril, više je nego ohrabrujuća. Najavljen je i mogući neutralni teren, Austrija ili Mađarska, no možda bi upravo tu Hrvatska trebala iskoristiti svoju priliku i ponuditi da se taj povijesni susret dogodi u našoj zemlji. Simbolika bi bila višestruka, jer je Hrvatska daleko snažnije mjesto susreta katoličanstva i pravoslavlja, nego što to su to Austrija i Mađarska zajedno. Ohrabrilo bi to ne samo katoličke i pravoslavne vjernike na ovim prostorima, nego i Hrvate i Srbe, koji su većinom katolici ili pravoslavci. Mađarima i Austrijancima i s toga zrenika bilo bi posve svejedno, zar ne? A kada bi se, u međuvremenu, znanstveno utvrdilo koliko je pravoslavaca i Srba spasio kardinal Stepinac, ne samo da bi nestao prijepor sa SPC-om, nego bi kardinal Stepinac mogao postati i most prema pravoslavlju.

Zapravo, pale bi mnoge predrasude. Papa je pravi majstor za rušenje predrasuda i zidova. I kršćani s obje strane trebaju ga podržati. Barem molitvom.

>> Papa Franjo i patrijarh Kiril sastat će se u Austriji ili Mađarskoj

Komentara 20

HE
hellen3353
20:47 29.06.2015.

Da! Nek se sretnu u Vukovaru! Vucedolsku golubicu mira nek puste oba simbolicno!

Avatar aunick
aunick
14:38 30.06.2015.

Gospodin Putin je ocijenio da bi Papa Franju i Partrijah Kiril, naravno u Austriji ili Madjarskoj, dvije EU drzave koje ne kriju naklonost velikom spijunu, mogli odraditi veliki promotivni posao za majcicu Rusiju. Putin se ovdje opet pokazuje kao velikii majstor u iznalazenju solucije za pomirenje nerjesivih razlika. Kiril ce doci sa jasnim instrukcijama a Franjo samo sa svojom savjescu i vrijednostima. Bit ce to interesantno za pratiti. Bilo bi dobro da Kriscani pokazu da su u stanju da se nagode jer vjeruju u jednog Boga.

Avatar Snijeg
Snijeg
21:50 29.06.2015.

Odlicna ideja! Na dorucak u Zagreb - na rucak u Beograd - na veceru u Sarajevo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije