Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umrla i majka

13 izbjeglica poginulo u pokušaju dolaska do Grčke, među njima braća od 3 i 5 godina

imigranti
Foto: Reuters/PIXSELL
02.09.2015.
u 22:31

Petogodišnji Galip i trogodišnji brat Aylan bili su na prekrcanom čamcu punom izbjeglica koji je išao prema otoku Kosu

U tragediji između turskog grada Bodruma i grčkog otoka Kosa pri potonuću čamca poginulo je najmanje 13 izbjeglica, među kojima majka i njezina dvojica sinova starih tri i pet godina, piše Daily Mail.

Petogodišnji Galip i trogodišnji brat Aylan Kurdi bili su na prekrcanom čamcu koji je išao prema Grčkoj. Još jedna majka u tragediji je izgubila dvoje djece stare jedanaest i devet godina. Sirijci Ayan i Galip na sebi nisu imali pojaseve za spašavanje kada se čamac prevrnuo oko pola sata pošto je isplovio iz Bodruma. Otac dječaka uspio se živ dokopati obale.

Dječak je bježao od brutalnosti tzv. Islamske države

Grčke vlasti tvrde da je dječak bio u grupi koja je bježala od užasa i brutalnosti tzv. Islamske države. U dva broda koja su odvojeno krenula s poluotoka Bodrum bilo je 23 ljudi, od kojih je 13 poginulo nakon potonuća. Sedmero je spašeno, a dvoje je došlo do obale noseći pojase za spašavanje.

Grčki otok Kos, nasuprot turske obale, postao je pravi magnet za izbjeglice koji se pokušavaju domoći Europe. Oko 2500 izbjeglica, za koje se pretpostavlja da su iz Sirije, samo je danas stiglo do otoka Lezbos u više od 60 gumenih čamaca i drugih plovila. Oko 15 tisuća ljudi na Lezbosu čeka prijevoz do grčkog kopna kako bi nastavili svoje putovanje preko Makedonije i Srbije do Mađarske i Njemačke. Prema procjeni UNHCR-a, ovog ljeta u pokušaju da preko Sredozemnog mora stignu do Europe poginulo je 2500 ljudi, piše Guardian.

Fotografija tijela malenog Aylana koje je more izbacilo na obalu blizu turskog grada Bodruma na najtragičniji način pokazuje s kakvim se rizikom suočavaju izbjeglice koje pokušavaju doći u države Europske unije. Nekoliko je sati nakon objave uz oznaku "čovječnost izbačena na obalu" postala jedna od napopularnijih na društvenoj mreži Twitter, a objavila ju je većina najpoznatijih britanskih portala.

>>EU zatvara granice i kolodvore, Sirijci u Budimpešti viču: 'Angela, volimo te!'

>>Kontroliraju li europski državnici događaje ili događaji kontroliraju njih?

Komentara 34

DU
Deleted user
03:06 03.09.2015.

Isplovili iz Turske koja je pravna drzava sa strogim zakonima. Kako je moguce da toliki broj krijumicara ljudima djeluje na obali Turske? Nitko (pa ni nasa policija koja se ukljucila) ne lovi krijumicare, vec spasavaju migrante? U tekstu pise "bjeze od ISIL-a"!?! A krenuli iz Turske?

DU
Deleted user
02:29 03.09.2015.

Isplovili su iz Turske, tamo nema ISILa. Prema tome od cega su bjezali? Beskrajna patetika...

ST
Stormbringer
01:00 03.09.2015.

Da nije bilo branitelja 91. ovako bi završili i mi. Nije ni sada med i mlijeko, ali većina ima svoj krov i glavu na ramenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije