Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.01.2011. u 08:59

Dvoentitetska BiH podsjeća na mali oglas: Prodajem dvosjed na nerasklapanje

Jedni kažu kako BiH treba biti balkanska Švicarska, drugi da RS može biti ono što je Bavarska za Njemačku, a država dvaju entiteta više sliči Belgiji koja je podijeljena na dva dijela, razlika je “samo” u tome što Belgija ima dva konstitutivna naroda, a BiH tri. Belgija s dva konstitutivna naroda ne može formirati vlast ni za pola godine, a u Bruxellesu se čude kako formiranje vlasti u državi dvaju entiteta za tri naroda tako sporo ide. Ujedinjeni narodi, kojim trenutačno upravlja BiH, te NATO, Vijeće Europe, EU i sve važnije asocijacije koje čine više naroda funkcioniraju na kompromisu i to načelo preporučuju političkim predstavnicima triju naroda u BiH. No, zašto uporno podržavaju one koji s kompromisom nisu na ti? I koji sebi govore - Vi!

U RS-u kažu kako je taj entitet motor BiH, a da je Federacija kočnica, dok u Sarajevu misle obratno. Mjenjač tog vozila koje polako klapa prema Europi je u Mostaru, gas je u Washingtonu, ručna kočnica je negdje na istočnoj strani, spremnik za gorivo je kod MMF-a i tako dalje. A tako dalje ne može. To vozilo, staro više od 15 godina, treba na remont, valja ga ponovno registrirati. No, treba provesti izborne rezultate kako bi se znao novi vlasnik tog vozila. Vlast u ime dvaju naroda činit će izborni pobjednici, naravno, a neki rade na tome da treći narod u vlasti ne predstavljaju pobjednici na izborima, nenaravno. Eto, onako za promjenu. I kažu kako je sve po zakonu. Koji treba mijenjati. Hoće li i nakon tih ustavnih promjena BiH i dalje ostati klimavi dvosjed za tri osobe, ili će konačno u bh. kuću stići trosjed, pitanje je SAD. Dvoentitetska BiH podsjeća na mali oglas: Prodajem dvosjed na nerasklapanje!

Razgovori o konstituiranju vlasti i ustavnim promjenama u BiH nalikuju nezgodnoj zgodi između direktora tvrtke, njegove tajnice, njezina supruga, njegove ljubavnice i jednog klinca. Direktor jedne velike kompanije nazove tajnicu:

- Dušo, spremaj se, sutra na sedam dana putujemo na službeni put u Njemačku!

Tajnica odmah javi svome mužu:

- Dragi, moram čitav tjedan na službeni put u Njemačku. Malo vidi kako je bez mene.

Njezin muž pozove ljubavnicu, nastavnicu matematike, i javi joj radosnu vijest:

- Moja cijenjena supruga odlazi tjedan dana na službeni put, pred nama je sedam dana iz snova! Ljubavnica obavijesti učenika kojemu daje instrukcije iz matematike da će čitav tjedan biti jako zauzeta pa će morati napraviti sedmodnevnu pauzu. Klinac je bio presretan zbog toga pa nazove svoga djeda:

- Dragi moj dedo, čitav tjedan neću imati instrukcije iz matematike jer je nastavnica nešto zauzeta pa ćemo sedam dana moći zajedno ići na pecanje!

Djed, direktor kompanije, ponovno zovne tajnicu i reče joj:

- Dušo, plan je promijenjen, unuk čitav tjedan neće imati instrukcije iz matematike pa me moli da sljedećih sedam dana idemo skupa na pecanje. Nemam srca da ga odbijem. U Njemačku ćemo drugi put.

Tajnica obavijesti muža o promjeni plana, a njezin muž, sav očajan, javi ljubavnici, koja nazove učenika kako se nastavljaju instrukcije iz matematike. Tužan đak nazove djeda kako se instrukcije iz matematike ipak neće prekidati. Direktor kompanije ponovno pozove tajnicu:

-Dušo, sutra ipak putujemo u Njemačku!

Priča se počne vrtjeti u krug, a sličnost s pregovorima u BiH ni slučajno nije slučajna. Unatoč svemu, profesionalni bh. optimisti sliče onom mladiću koji reče djevojci da će je nazvati:

- Ali nemaš moj broj - primijeti djevojka. - Ako nam je suđeno, pogodit ću ga - uzvrati mladić.

Ključne riječi

Komentara 3

GR
Gradinar
13:47 24.01.2011.

Fayntastičan komentar! Bravo Frano.

DU
Deleted user
02:25 25.01.2011.

U slučaju BiH vrijedi konstatirati da je to možda najviše krhka i najviše nestabilna državna tvorevina na svijetu posljednjih godina, ako izuzezmo Sudan trenutno... Sjetimo se kako je nastao Bangladeš! Uslijed nepremostivih vjerskih razlika je došlo do masovnog emigracijskog vala. Što spaja Bangladeš i BiH? Bijeda... To je faktor razlikovanja od gorespomenute Belgije (najviše zapadna balkanska država, kako joj tepaju) i Švicarske. Bijeda razdvaja, razbija, uzrokuje stalnu nervozu i svađalački stav, ona je faktor disharmonije. Toga, u pojavnom obliku kao u BiH, nema u Belgiji ili Švicarskoj nego se radi o možda TOP 5 najviše bogatim državama Starog Kontinenta. Na duge staze, BiH nema smisla jer je to krhko, podbočeno od 1 EU gubernatora - 3 naroda koji su nedavno ratovali po liga sustavu, 3 vjere, 2 pisma, 2 entiteta, de facto 2 glavna grada i tročlani prezidij. A gdje toga još ima na svijetu i kako bi tako nešto kompleksno moglo negdje drugdje funkcionirati!? I još islamski puk, koji bi trebao paziti na tripartitnost BiH i građanska prava svih do zadnjeg detalja, sustavno preglasava Hrvate na svakom koraku i na svakoj razini - od komunale do izbora člana Predsjedništva. Osim toga, Republika Srpska je bila napola država koja je služila za potkusurivanje Srba e da bi se RH pripojio krajnji istočni dio pod okupacijom. I Dodik ima tu sirovu snagu da će rasturiti BiH, ma tko što o tome mislio ili ne... Hrvati? Od de iure konstitutivnog naroda su spuznuli na de facto nacionalnu manjinu. Sumorni saldo poslijeratnog stanja...

DZ
dzalic
09:28 25.01.2011.

Hrvati su u BIH prije rata bili vodeca snaga ove države ali zahvaljujuci konstantnoj politici odlaska u Zagreb i pitajuci Zagreb kako da se ponasaju u svojoj kuci dovela ih je d. Ovdje svakako i nema Hrvata jer su svi otisli a i otice zahvaljujuci politici vec 20 godina HDZ-a.Zato je sada uhvatila panika HDZ jer su i oni skužili da nemaju glasackog tijela odnosno narod im je sveden na 100000 od predratni 800000 Znam da ce mnogi reci da su za egzodus Hrvata kriva druga dva naroda sto naravno neopovrgavam, ali kako ce ti isti objasnit odlazak od deytona 15000 Hrvata iz Livna .sSurno ih iz Livna nisu protjerali ni Srbi ni muslimani nego vodeca stranka HDZ svojim radom odnosno neradom i brigom za svoje fotelje.U narodu vrijedi jedna kletva koja kaže >daobog dase zabavis sam sasobom< Mislim da se to dosilo HDZ-u BiH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?