Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKONČAN PROCES

Sudski epilog: Benediktinci iz Italije nemaju pravo na Dajlu

06.08.2011-., Dajla - Crkveni objekti u Dajli. Nekadasnji Benediktinski samostan,u jednom dijelu zive stanari dok je jedan od objekatap otpuno devastiran i zapusten Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/6
29.08.2015.
u 09:08

Presuda baca novo svjetlo na podjelu imovine između opatije Praglia i Porečko-pulske biskupije, kojoj je zbog toga prijetio i bankrot

Talijanski benediktinci iz opatije Praglia nemaju pravo na Dajlu. Tako ukratko glasi presuda Općinskog suda u Puli, kojemu se u međuvremenu pripojio sud u Bujama, gdje je počeo proces, i njome je okončana pravosudno-crkveno-politička agonija "slučaja Dajla". A slučaj je izbio točno prije četiri godine, u kolovozu 2011., kada se javnosti obratila Porečko-pulska biskupija s apelom da će bankrotirati zbog nepravde koja joj je nanesena u podjeli 400 hektara ekskluzivnog terena u Dajli između biskupije i opatije Praglia.

Španjolski potpisnik

Općinski sud u Bujama odbacio je tužbu benediktinaca, koji su preko svoga zastupnika, hrvatske tvrtke Abbazia di Praglia, tužbu temeljili u četiri točke: zahtjev za brisanje upisa vlasništva 1947., proglašavanje svih naknadnih upisa nevaljanim, povrat na imovinsko stanje prije 1947. i ono što bi bio najveći udarac za biskupiju – odšteta u iznosu od 300 milijuna eura. Sud je, zapravo, utvrdio ono što su ondašnji porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan i biskupijski kancelar vlč. Ilija Jakovljević uporno ponavljali, a to je da su talijanski benediktinci napustili samovoljno Dajlu 1947. i više se nisu vratili. K tome su bili obeštećeni prema Osimskom sporazumu, a zemljište u Dajli pripalo je Crkvi, ali ne više benediktinskoj opatiji, nego župi Dajla i biskupiji u Poreču.

Benediktinci su pokrenuli spor na dvije razine: sudskoj i crkvenoj. Na crkvenoj razini imali su snažan utjecaj preko Vatikana, pa je tročlana kardinalska komisija (u kojoj je bio i kardinal Josip Bozanić) donijela odluku u njihovu korist, a na štetu Poreča. Biskup Milovan bio je prisiljen potpisati sporazum s benediktincima u kojemu pristaje na krajnje nepovoljne uvjete za biskupiju, praktički na bankrot, što odbija, pa Sveta Stolica imenuje za potpisnika španjolskog biskupa Castella samo za tu prigodu. Biskup Milovan traži tada pomoć od države i pronalazi se "izlaz u nuždi", tj. ministar u vladi Jadranke Kosor zadužen za pravosuđe Dražen Bošnjaković proglašava nevaljanim povrat imovine Crkvi i zemlja se vraća državi. Benediktinci se žale, pa Visoki upravni sud u ožujku 2013. vraća Dajlu Crkvi. Na snagu je nakon toga trebalo stupiti rješenje kardinalske komisije, no u međuvremenu se u Vatikanu mijenjaju odnosi, dolazi novi papa i odlazi državni tajnik Bertone, kojega su u Istri vidjeli kao glavu hobotnice koja im želi oteti Dajlu.

Foto: VLm

Mijenja se odnos snaga

U međuvremenu, biskup Milovan bio je prisiljen podnijeti zahtjev za prijevremeno umirovljenje, a za novoga biskupa imenovan je mons. Dražen Kutleša. Budući da se povratom Dajle državi u sve umiješala i politika, slučaj je opteretio i odnose Hrvatske i Vatikana, pa je premijer Zoran Milanović jamčio da se država neće miješati u taj spor, već ga tretirati isključivo kao unutarcrkveni.

Sada je ponovno na potezu Vatikan. Presuda iz Buja, odnosno Pule, gdje je sada sjedište suda, mogla bi i u Vatikanu baciti novo svjetlo na raspodjelu imovine u Dajli između benediktinaca iz Praglie i Porečko-pulske biskupije. A naši izvori tvrde da u tome presudnu ulogu može imati i sadašnji biskup Kutleša, koji je u Poreč došao upravo iz Vatikana te dobro poznaje ljude i prilike. Činjenica da su benediktinci odustali od najavljene revizije ovog posljednjeg sudskog procesa kazuje da se odnos snaga i u Vatikanu očito mijenja.

>> Tko su tajni ortaci u slučaju Dajla

>> Dajla nikad neće biti Radodajla!

Komentara 7

MS
mare_split
10:31 29.08.2015.

Sasvim OK! Jednom - pošetno (iznos!) - obeštećeno međunarodnim sporazumom Italije i ex-Yu ne može biti opet 'vraćeno'! Dobra presuda no, nije tako kada mari i mojima država ne vraća imovinu koja je OTETA bez naknade,silovane i ubijene dvije mladeade žene, a obitelj prognana sa svog imanja! RH se trudi to opet oteti! Može, ali mora računati s prokletstvom!

OG
Oger
10:24 29.08.2015.

A vrli Bozanic je tada stao uz Vatikan! Sjetimo se samo kako je maknuo biskupa Ivana Milovana, kako je manipulirao u Glasu Koncila. Fuj. ...

CA
cambek
09:19 29.08.2015.

Napokon!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije