Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kakvo olakšanje

Ovo je revolucionarna kugla koja će vam promijeniti život!

Kugla za pranje odjeće
Foto: Luna Electrolux
1/2
14.05.2014.
u 08:35

Juan Camilo Restrepo Villamizar student je koji je osmislio metalnu kuglu s idejom da se rublje ne ubacuje u perilicu nego da "perilicu ubacimo među prljavo rublje".

Mnogima bi život bio znatno lakši kada bi što prije zaživjela ideja jednog kolumbijskog studenta.

Juan Camilo Restrepo Villamizar student je koji je osmislio metalnu kuglu koja se stavlja u košaru s prljavim rubljem i čisti ga s idejom da se prljavo rublje ne ubacuje u perilicu nego da "perilicu ubacimo među prljavu odjeću".

Luna je metalna kugla u koju se stavlja mala količina vode. Kada se stavi među prljavu odjeću, kroz pore metalne površine ispušta se oblak statički nabijene vodene pare koja prodire kroz tkaninu. Kugla se kreće kroz odjeću uz pomoć vibracija i impulsa te time trese i "riba" odjeću pronalazeći tako i uklanjajući čestice prljavštine. U tom smislu, kugla se ponaša kao "magnet" koji svojim statičkim nabojem na sebe privlači čestice prljavštine impregnirane vodenom parom te ih kroz pore na površini usisava u sebe. Nakon čišćenja, preostalu vlagu u odjeći kugla će osušiti vrućim zrakom.

Foto: Luna Electrolux

Po tom konceptu, ubuduće nam ne bi trebale perilice rublja jer prljavu odjeću više ne bismo trebali vaditi iz košare kamo je odlažemo. Ovakav način "pranja" odjeće pogoduje i očuvanju okoliša, tvrdi Juan, ali nudi i velike uštede vode i energije, optimizira vrijeme i olakšava pranje i njegu tkanina.

Ovo je proizvod budućnosti, zaključuje student čiji je izum ušao u finale prestižnog natjecanja Electrolux Design Lab. Ako pobijedi na ovom natjecanju, Juan će za svoj izum dobiti 5000 eura i 6 mjeseci plaćenog stažiranja u Electrolux Design Labu.

>>Kućna tamna komora, hrvatski proizvod, svjetski je hit!

>>Mljekomat osvojio Grand Prix na međunarodnom sajmu inovacija

Komentara 19

RI
Ringo
09:13 14.05.2014.

Kod mene je još bolja tehnologija: ubacim prljavo rublje u košaru, a nakon par dana sve čisto i složeno u ormaru. Malo sam skeptičan prema ovom uređaju, ali recimo da nekim čudom radi, tip će dobiti 5000 eura za izum.. Vlasnik Electroluxa je Škot ili Bračanin?

Avatar franioprvi
franioprvi
10:57 14.05.2014.

Ako dozvole proizvodjaci perilica...

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
10:23 14.05.2014.

Prije se to rijesilo zenidbom , mlada dobije rifljacu na dar . Rublje blista, stedi se struja , zena ima sasvim druge misli u glavi , a sveti mir u kuci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije