Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh tvrtke Mireo

Zagrebačka IT tvrtka u Dubaiju potukla Google

17.10.2014., Zagreb - Ivica Siladic suvlasnik i clan uprave tvrtke Mireo zaduzen za razvoj i istrazivanje
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
21.10.2014.
u 21:46

Naručitelji su uvjereni da će Smart Drive tvrtke Mireo biti pouzdaniji od onog što im je nudila velika američka korporacija

Iako Hrvatska ima tek četiri veće geoinformatičke tvrtke, koje barem jednim dijelom razvijaju GIS proizvode i usluge, tvrtke iz tog segmenta hrvatske softverske industrije lani su zapošljavale 946 stručnjaka i ostvarile prihod od 177,8 milijuna kuna. Posljednji uspjeh u industriji napravila je zagrebačka softverska tvrtka Mireo, koja je u natječaju za izrade službene aplikacije za autonavigaciju za Dubai pobijedila drugu najveću internetsku kompaniju na svijetu, američki Google.

Ahmad Hashem Behroozian, direktor Dubai RTA agencije koja upravlja projektom pametne vožnje u Dubaiju, istaknuo je da očekuju kako će s Mireom postići bolje rezultate nego s planetarno popularnimGoogle Mapsom.

– Vjerujemo kako će RTA Smart Drive biti pouzdaniji od Google Maps, jer koristi podatke od policije i ostalih javnih službi. Koriste se i podaci o planiranim radovima i predviđenim obilaznim cestama, o prometnim nesrećama i dojave od taksista – kaže Hashem Behroozian.

Osim Mirea, geoinformatičke proizvode u Hrvatskoj razvili su Infobip, Gdi grupa i Geofoto. Svjetsko tržište geoinformatike već vrijedi više od 10 milijardi dolara i ubrzano raste zbog narudžbi e-Govermenta, vojske, mobilnog plaćanja, logistike, trgovine i autoindustrije.

Dva domaća geoinformatička startupa koja najviše obećavaju su GIS Cloud i Loccie. GIS Cloud konkurira vodećim proizvođačima GIS softvera poput ESRI-ja i IBM-a, a Loccie u Kini proizvodi inovativni digitalni kompas za turiste. 

>> Službena je GPS navigacija za Dubai hrvatska!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Mr_T
Mr_T
23:02 21.10.2014.

Kada imaš ideju u koju vjeruješ i energije za rad onda nema prepreka bilo da se zovu Google ili šta ja znam....Čestitam na uspjehu i sretno u u buduće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije