Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pioneers of the Balkans

Za 200.000 eura konkurira više od 200 start-upova

Pioneers
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
29.08.2015.
u 07:50

Od 236 prijavljenih projekata, četvrtina je iz Hrvatske, a čak 43 posto iz Srbije

U utrku za 200.000 eura koji bi trebali dati "vjetar u leđa" njihovu projektu ušlo je dosad 236 start-upova, a pristupne aplikacije pokrenulo ih je još više od 400.

Poziv otvoren

Svi oni pokušat će pobijediti na regionalnom natjecanju start-upova Pioneers of the Balkans koji je pokrenula poznata bečka konferencija startupova Pioneers u suradnji sa Svjetskom bankom, Europskom komisijom i nekoliko investicijskih fondova.

U sklopu road-showa kojim posljednjih desetak dana predstavljaju natječaj u 40 važnijih gradova svih zemalja uključenih u projekt, jučer su s konferencije u zagrebačkom hotelu Esplanade pozvali sve zainteresirane da se prijave jer su rok za zatvaranje natječaja produljili s 31. kolovoza na 4. rujna.

Osim Zagreba, u Hrvatskoj će detalje natječaja predstaviti u još četiri ili pet gradova u suradnji s predstavnicima Zagrebačkog inkubatora poduzetništva.

– Već nekoliko godina pomažemo inovativnim tvrtkama u pripremi projekata da postanu spremniji za pristup eksternim izvorima – istaknula je Ana Paula Cusolito iz Svjetske banke koja je u projekt uključena u sklopu svog već postojećeg programa podrške malim i srednjim tvrtkama.

Pomoć u pripremi

Napomenula je da ne daju samo novac nego i pomoć u analiziranju poslovne strategije, postavljanju ciljeva, upravljanju i targetiranju kupaca i potencijalnih partnera. Žele ih potaknuti na prijavu i iskorištavanje ove šanse.

Adam Kočik, predstavnik češkog fonda J&T Venture, istaknuo je da vjeruju u uspjeh natjecanja jer smatraju da u zemljama bivše Jugoslavije postoji dobra intelektualna i informatičko-tehnološka infrastruktura.

– Postoji dosta znanja i ljudi su jaki u informatici, matematici i sličnom – dodao je Kočik čiji fond ulaže u start-upove u Slovačkoj i Češkoj, ali i na području cijele središnje Europe. Osnivač i direktor nagrađivanog hrvatskog start-upa Oradian, koji je već pobijedio na lanjskoj glavnoj start-up konferenciji Pioneers u Beču, Antonio Šeparović, napomenuo je da u Hrvatskoj ima dosta dobrih ideja i pametnih ljudi, ali im nedostaju marketinška, financijska i druga znanja i informacije da bi te ideje i realizirali.

Od 236 dosad prijavljenih start-upova, nešto manje od četvrtine (23 posto) aplikacija pristiglo je iz Hrvatske, najviše – 43 posto iz Srbije, 24 posto iz Makedonije, osam posto s Kosova te dva posto iz Crne Gore. Oko 400 kompanija još uvijek dovršava svoje prijave za natječaj i radi njih su organizatori i odlučili produžiti rok za prijave.

Nakon zatvaranja natječaja, slijedi proces selekcije, a potom će organizatori upriličiti susrete predstavnika start-upova 100-tinjak ulagača, venture capital fondova, među kojima su i J&T Venture te Speedinvest. Najbolji će se plasirati u polufinalno natjecanje koje će se u Beogradu održati od 12. do 14. studenoga u sklopu konferencije Belgrade Venture Forum.

Finale za 50 najboljih ove će godine biti u Zagrebu, na konferenciji Pioneers of the Balkans 3. i 4. prosinca.

Prednjači IT

O detaljima se zainteresirani mogu informirati na službenoj stranici natječaja "Pioneers of the Balkans" koji za stanovnike zemalja u regiji ima prilično simbolično ime.

Ovo je najvjerojatnije najveće natjecanje start-upova u jugoistočnoj Europi, a premda se mogu prijaviti najrazličitiji projekti, prema dosadašnjim iskustvima, najčešći su i najuspješniji upravo oni s područja informacijske tehnologije. Natječaj je namijenjen pojedincima, početnicima te malim i srednjim tvrtkama koje imaju obećavajuće proizvode ili usluge, a u pripremama i treninzima za finale pomoći će im tim iz Svjetske banke.

>> Samo hrabrost i ambicija vlasnika i uprave pokrenut će hrvatsku Zaru

>> Otvorene prijave u novi ZIP startup program

Komentara 1

CA
Cafa
17:30 30.08.2015.

Nagrade za startupove su vrlo lijep način da pobereš dobru ideju koju je netko drugi razvio. Ništa se tu ne poklanja, nego se uzima. Zato i idu uokolo po Europi i svijetu, grabe sve projekte koji vrijede - prije nego vlasnici i znaju da vrijede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije