Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska pamet

Startupovi koji su studentima otvorili vrata u svijet poduzetništva

startupovi
Foto: Poslovni.hr
23.01.2015.
u 16:50

U Hrvatskoj djeluju razni startup inkubatori koji mladima pomažu u realizaciji prvih poslovnih koraka, nude im mentorsku podršku...

Iako se mnogima čini kako Hrvatska nije idealna država za pokretanje biznisa jer naša zakonska regulativa dodatno otežava put mnogim poslovnim idejama, startupovi ipak pronalaze način da se probiju na tržište, javlja Poslovni.hr. Uz stručnu pomoć koja se kroz startup inkubatore nudi mladim poduzetnicima, oni lakše razrađuju ideje i njihove poduzetničke priče kreću na put prema uspjehu. U Hrvatskoj unutar lokalnih zajednica djeluju razni startup inkubatori koji mladim poduzetnicima pomažu u realizaciji prvih poslovnih koraka, nude im mentorsku podršku, prenose svoje iskustvo.

Poslovni dnevnik donosi pregled dobrih startup ideja čiji su kreatori uspjeli pokrenuti vlastiti posao.

POINT ME

Mateo Stupičić, student treće godine poduzetništva na Veleučilištu u Rijeci, radi na aplikaciji PointMe koju razvija u suradnji s kolegama s fakulteta. "Ideja se razvila spontano. Kao aktivan korisnik društvenih mreža svakodnevno gledam veliki broj objava i shvatio sam kako sve te objave nemaju vrijednost. Razmišljajući kako da to promijenim, stvorio sam PointMe, aplikaciju koja svojim korisnicima za postavljanje fotografija donosi nagrade", pojasnio je Mateo Stupičić. PointMe je aplikacija u kojoj korisnik fotografiranjem proizvoda osvaja nagrade dok brend dobiva promociju na temelju korisnikovog iskustva. To je i platforma koja pruža brendovima priliku za kreiranje ciljanih i učinkovitih marketinških kampanja. Sama aplikacija će funkcionirati na temelju nagradnih igara i natjecanja koja bi korisniku omogućila da pretražuje, komentira te ocjenjuje slike, a aplikacija je povezana sa Facebookom, Twitterom, Instagramom. PointMe tim čini šest studenata Mateo Stupičić, Marko Pavičić, Davor Pejić Juraj Zorić, Dejan Mišljenović i Mateo Perčinić. Zajednički su razradili ideju te se prijavili za StartUp inkubator u Rijeci koji im je osigurao uvjete za rad te pomoć mentora. "Nudimo opcije poput nagrada gdje brend postavi svoje promotivne nagrade za koje odredi potreban broj bodova za preuzimanje nagrade. Svaka uploadana slika donosi određen broj bodova, korisnik skuplja bodove te u konačnici preuzima nagrade. PointMe nije samo besplatna mobilna aplikacija već društvena mreža te svaki korisnik i brend ima svoju profilnu stranicu", tvrdi Stupičić. Ova vrijedna ekipa uskoro kreće s fazom instant nagrada i evenata koji će biti namijenjeni kafićima, klubovima i restoranima.

POCKETBEEP

Prije otprilike godinu dana Tomislav Tenodi, student pete godine računarstva na Fakultetu elektrotehnike i računarstva prvi puta susreo se s beaconom, uređajem koji odašilje bluetooth signal i tada se rodila njegova startup ideja, PocketBeep. PocketBeep je sustav za trgovine i njihove kupce koji se temelji na "realtime" popustima ostvarenim preko tehnologije iBeacon. Beacon uređaji su postavljeni unutar trgovine i omogućuju lociranje korisnika, čime kupci dobivaju personalizirani realtime popust svaki puta kada uđu u trgovinu, notifikacije o popustima i bodove kojima povećavaju popust proizvoda, dok trgovine dobivaju detaljnije statistike o parametrima kupnje i poboljšavaju ponudu. Uz Tenodija tim čine Dominik Šišejković, Juraj Selanec, Edi Ferhatović i Antonija Perić, svi studenti tehničkih fakulteta. "Put je bio dosta težak jer smo kao tim pretežno sastavljen od programera, učinili jednu veliku pogrešku - krenuli smo s implementacijom naše prvotne ideje bez da smo ispitali tržište. Ulaskom u šestu generaciju Zagrebačkog inkubatora poduzetništva dobili smo potrebna znanja i savjete od mentora koji su nam pomogli kvalitetnije definirati ideju i izveli nas na pravi put", tvrdi Tenodi. Prije mjesec dana završili su prototip. "Pri kraju smo s prezentacijskim materijalima i imamo funkcionalnu aplikaciju te nakon što završe ispiti kroz dva tjedna krećemo u osvajanje tržišta", poručio je Tenodi.

OPTIMUS CONSULTING

Nada Katić i Kristina Rabar studentice su diplomskog studija na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković i poslovno surađuju u Optimus Consultingu, konzultantskoj tvrtki specijaliziranoj za savjetovanje u području povlačenja sredstava iz EU fondova i nacionalnih programa. Tvrtku su osnovale u lipnju 2013. godine i od tada samo nižu poslovne uspjehe. Osim projekata za EU fondove, bave se izradom poslovnih planova za kredite HBOR-a te provode edukaciju za pisanje EU projekata . "Osim što smo najbolje prijateljice u privatnom životu, odlično se slažemo i na poslu. Imamo iste ciljeve, a različite funkcije i vještine za obavljanje posla što nas zapravo čini odličnim timom jer jedna drugu nadopunjujemo. Vjerujemo da je rijetkost pronaći ovako dobrog i kompatibilnog poslovnog partnera s kojim se oko svega možeš dogovoriti i s kojim si povezan da si pogledom sve govorite", pojasnile su Nada Katić i Kristina Rabar. Rabar je vlasnica, direktorica i projektna menadžerica Optimus Consultinga, a njezina polja su u sektorima turizma i kulture, ICT-a te podizanju konkurentnosti obrtnika, malih i srednjih poduzeća te jedinica lokalne i regionalne samouprave. Katić je zadužena za administrativne poslove te projektni menadžment, a usmjerena je na poljoprivredu i regionalni razvoj, jačanje OCD-ova, poduzeća te lokalnih i regionalnih samouprava u podizanju kvalitete života. U tvrtki su jedine stalne zaposlenice, a po potrebi zapošljavaju još studenata. "U prvoj godini poslovanja poslovale smo s malim gubitkom od 4356 kuna, no u drugoj godini poslovanja prema trenutnom izračunu imat ćemo dobit nešto veću od 25.000 kuna", tvrdi Rabar.

Cijeli pregled dobrih startup ideja čiji su kreatori uspjeli pokrenuti vlastiti posao možete čitati ovdje.

>> Zmajska pivovara među 10 najboljih na svijetu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije