Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIJANA BEZJAK:

'Hrvatska je druga zemlja u Europi po interesu za osnivanje poduzeća'

dijana bezjak
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
21.10.2014.
u 13:47

Za osnivanje ih se ipak odluči samo 20 posto

Nakon predstavljanja rezultata Akademije regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana je panel-rasprava "Mogućnosti mladih iz EU fondova" na kojoj je, između ostaloga, bilo riječi o mogućnostima za startupove.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Dijana Bezjak predstavila je HAMAG-BICRO, krovnu instituciju za potporu malom i srednjem poduzetništvu koja je nastala ujedinjenjem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije i Poslovno-inovacijske agencije Republike Hrvatske u svibnju ove godine. Jedan od projekata ove agencije je Mreža studentskih poduzetničkih inkubatora (MSPI), čiji je cilj razvoj i promocija studentskog poduzetništva.

Bezjak je rekla kako u Hrvatskoj postoji veliki interes za osnivanje poduzeća.

- Hrvatska je druga zemlja u Europi po interesu za osnivanje poduzeća, ali smatra se da ih za osnivanje zbog nedovoljne potpore odluči samo 20 posto - rekla je Bezjak.

MSPI studentima na raspolaganje stavlja više od 100 mentora, što profesora, što poduzetnika, te ih uči sve osnovne stvari. Jedan od ciljeva projekta, rekla je Bezjak, jest povećati stopu preživljavanja startupa. Naime, osniva ih se jako puno, ali mnogi prestanu nakon što potroše poticaje i isplate si plaće za šest ili 12 mjeseci, objasnila je Bezjak.

HAMAG-BICRO nudi i mikrokredite od 10 do 120 tisuća kuna uz kamatnu stopu od 0,99 posto i rok otplate od pet godina, kao i jamstvene programe.

>>Grčić: Ogroman posao je pred nama, čeka nas osam puta više sredstava nego dosad

>>Zbog naših poreza na plaće izgubio sam 10 stručnjaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije