Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fenomen

Vođenje županijske politike, slučajno ili ne, preselilo izvan Bjelovara

Miro Totgergeli
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/6
18.04.2014.
u 19:00

Čelo SDP-a i HSLS-a u Daruvaru, HDZ-a u Grubišnom Polju, HNS-a u Velikom Grđevcu i HSS-a u Čazmi.

Nakon što se Marijan Coner prije šest mjeseci oprostio od dužnosti predsjednika Županijske organizacije HDZ-a i za nju se početkom travnja izborio Grubišnopoljac Miro Totgergeli, postalo je jasno da su čela županijskih organizacija većih stranaka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji otišla iz središta županije.

Naime, nasuprot novopečenog lidera HDZ-a Totgergelija, ŽO-om SDP-a već u drugom mandatu upravlja Daruvarčanin Vedran Babić, a toliko je i Velikogrđevčanin Marijan Dautanac na čelu ŽO HNS-a. Županijskim HSS-om upravlja Čazmanac Dinko Pirak, a HSLS-om Daruvarac Alen Baščevan. Zar u Bjelovaru nema likova sposobnih da budu vođe županijskih organizacija tih političkih stranaka? Politička umirovljenica Đurđa Adlešič, koja se kao potpredsjednica vlade i ministrica, te predsjednica HSLS-a među političarima iz te županije zasigurno popela do najviših grana političkoga stabla Hrvatske, drži to svojevrsnim fenomenom.

 -Nekakvo je pravilo da je predsjednik iz najvećega grada jer je ondje najveća organizacija i donosi najviše glasova kandidatu. Ali, očito je ovo dokaz da je to individualno, odnosno stvar povjerenja koje pojedinac zaradi-kaže Adlešič.

Babić i Totgergeli navode da je u njihovom slučaju riječ o stjecaju okolnosti.

- SDP je u Daruvaru dobivši izbore 2009. godine pokazao snagu. Dobio podršku ostalih te sam izabran predsjednikom ŽO SDP-a- kaže saborski zastupnik Babić. Totgergeli bi, kaže, iz rukava mogao navesti desetak ljudi iz Bjelovara i drugih mjesta županije koji bi mogli voditi HDZ.

- Vodit ću stranku u suradnji s ŽO pa nije važno tko je iz kojeg djela županije-kaže Totgergeli i činjenicu što nije Bjelovarac ne vidi preprekom u vodstvu. Iako ponajprije misli da je ipak riječ o slučajnosti koja se rijetko ponavlja, M. Dautanac nudi teoriju

.- Daruvarski SDP je najjači u županiji, u Velikom Grđevcu HNS ima vlast, u Čazmi HSS, a HDZ u Grubišnom Polju-rezonira Dautanac. Iako nikada o tomu nije razmišljao D. Pirak tu situaciju drži potpunom slučajnošću.

- Potpuno je svejedno. Ovako se ostvaruje živost i šarolikost. Dužnost predsjednika županijske je da se jednako skrbi o svim stranačkim organizacijama u županiji-ističe prvi HSS-ovac županije. A. Bašćevan za sve stranke osim njegova HSLS-a dijagnosticira slabost u središtu županije, pa time i posljedicu da im je vodstvo pobjeglo izvan Bjelovara.

Komentara 1

DE
dejanos
10:29 19.04.2014.

to sve treba kuč poterat...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije