Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST

Vodeni val Save i Kupe preklopit će se u Sisačko-moslavačkoj županiji

poplava Žažina
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/7
13.09.2014.
u 14:15

Kritične točke su naselja oko Siska, Letovanić, Žažina i Staro Pračno, te dijelovi oko rijeke Petrinjčice u Petrinji

Vodeni val Save, koji stiže iz Slovenije, i Kupe iz Karlovca u idućih 24 do 36 sati preklopit će se na području Sisačko-moslavačke županije i uzrokovati teže protjecanje voda, poručio je voditelj Glavnog centra za obranu od poplave Hrvatskih voda, Zoran Đuroković. Kritične točke su naselja oko Siska, Letovanić, Žažina i Staro Pračno, te dijelovi oko rijeke Petrinjčice u Petrinji.

Na terenu je već 250 vojnika, a doći će ih još 220. Retencije Lonjskog i Odranskog polja su se napunile, no u njima ima još mjesta tako da će se voda opet tamo pustiti, kako bi se izazvalo najmanje opterećenje za ukupni sustav. Hrvatske vode očekuju premašivanje vodostaja iz veljače, a u Letovaniću i Žažini i prelijevanje preko ceste.

- Operativno smo razradili sve mogućnosti da bi se posljedice svele na što je moguće manju razinu. Iako još nema potrebe za proglašavanjem izvanrednog stanja, spremni smo i na to. Stanovništvo ovih područja može biti mirno, jer županijski Stožer za zaštitu i spašavanje poduzima sve potrebne mjere predostrožnosti – poručio je vršitelj dužnosti župana Zdenko Vahovec apelirajući ipak na stanovništvo da sklone stoku s kritičnih područja u slučaju najgoreg scenarija.

Ove riječi nisu umirile građane na najugroženijim područjima koji strahuju da bi se kod njih mogla ponoviti situacija iz Rajevog sela. Na kupskom nasipu u Žažini, osim 150 vojnika, vreće već tri dana pune i mještani.

- Bojimo se da će doći do prelijevanja jer se početkom lipnja krenulo u rekonstrukciju ovog nasipa. Vodoprivreda je počela s radovima koje su naručile Hrvatske vode, no jedino što su napravili je srušili dio nasipa, skinuli ga za pola metra i do danas ništa dalje nisu poduzeli. Tako nam je sada situacija gora nego za poplava u veljači, a i tada je voda već došla nekih 20 centimetara na zečji nasip – kazao je Ivica Skrbin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije