Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)transparentni

Većina općina nije zadovoljila kriterije, a Josipdol najlošiji

grad
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
19.11.2014.
u 12:00

Po istraživanju Udruge gradova i GONG-a Karlovac među najtransparentnijima, 
a ocjenjuje se, među ostalim, objavljuju li se odluke, natječaji i ostali dokumenti

Grad Karlovac s ocjenom 8,15, a deset je najviša ocjena, zauzima trinaesto mjesto na ljestvici transparentnosti jedinica lokalne samouprave, a Duga Resa s ocjenom 7,53 je 23. na ljestvici.

Vrijeme za prijam

Ti su gradovi iz Karlovačke županije svrstani u red izrazito transparentnih po istraživanju “Lokalna, odgovorna i transparentna uprava i samouprava” koje su proveli Udruga gradova i GONG za 2014. Jedinica lokalne uprave u Hrvatskoj je ukupno 365. Najtransparentija je Rijeka.

Od županija je jedino Varaždinska proglašena izrazito transparentnom, a Karlovačka je proglašena transparetnom i nalazi se na šestom mjestu s ocjenom 6,74. Negativno je ocijenjeno, između ostalog, što na mrežnim stranicama nije objašnjena procedura po kojoj građani mogu prisustvovati sjednici Skupštine, što nema poveznice na elektronički oglasnik javne nabave, što župan Ivan Vučić nema definirano vrijeme za prijam građana i ostalo.

Ozalj je na 29. mjestu, Ogulin na 56., Ribnik na 65., Vojnić na 87., Slunj s Našicama dijeli stoto, Saborsko je 109. Ovi su gradovi i općine proglašeni transparentnima.

Rakovica je netransparentna na 147. mjestu, Netretić na 148., a Kamanje, koje vodi šef županijskog SDP-a Damir Mateljan, na 149. mjestu. Lasinja je na 174. mjestu, Žakanje na 196., Tounj na 203., Generalski Stol na 215., Krnjak na 223., Bosiljevo na 228., Draganić na 260., a Barilović, koji zauzima 267. mjesto, je već svrstan u red izrazito netransparentnih općina i gradova.

Cetingrad je na 271. mjestu, Plaški na 289., a Josipdol je po ocjeni istraživača na ovom području najgori. Čitav je niz zamjerki

Dobio je ocjenu 1,11 i na 342. je mjestu.

Bez primjedbi mještana

– Moram se upoznati s rezultatima, da bih ih mogao detaljno komentirati. Ne slažem se s ocjenom. Objavljujemo odluke načelnika i Općinskog vijeća. U Općini radi četiri i pol djelatnika, od kojih je jedna odsutna već godinu i pol, a k tome smo zatrpani poslom oko legalizacije.

Od sumještana nisam dobio primjedbe na tu temu. To su pogledi sa strane – veli načelnik Josipdola Zlatko Mihaljević.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:12 19.11.2014.

Kamanje tako loše kotira? Ma dajte, molim vas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije