Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Caritas

Vatrogascima pumpe za vodu, građanima namještaj i kućanski aparati

Caritas Sisčke biskupije
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/4
24.07.2014.
u 13:53

Svi DVD-i dobili su danas profesionalnu opremu za obranu od vodene stihije, a mještani bonove, hladnjake, peći...

Dok stanovnicima poplavom pogođenih područja iz uprave Grada Siska za sada stižu samo pisma isprike, jer novac za sanaciju šteta u proračunu još uvijek nije osiguran, Sisačka biskupija podijelila je u te svrhe ukupno milijun kuna, a vrijedna donacija uručena je i danas predstavnicima svih dobrovoljnih vatrogasnih društava te desecima obitelji stradalih u naletu vodene stihije.

Dvadeset snažnih pumpi za vodu vrijednih 200.000 kuna u prostorijama Caritasa predano je DVD-ima, biskup Vlado Košić uručio je bonove za namještaj mještanima sisačkih prigradskih naselja i okolice Dvora, a preuzeli su i novih 50 hladnjaka, peći te ostalih kućanskih aparata bez kakvih su ostali u poplavama tijekom veljače i svibnja. Ta je donacija građanima "teška" oko 230.000 kuna. Kuća Anastazije Blažević u Selima bila je posve okružena, izaći nisu mogli ni po hranu ni liječniku, a posljedice štete njezina obitelj trpi još i danas.

- Sve nam je uništeno, unutra nam je ušlo pola metra vode. Danas smo dobili peć, naša je otišla u poplavi. Do sada nam je pomogao jedino Caritas- kaže Blažević. Dom Milke Solomun jedan je od tri stradala u svibanjskim poplavama koje su zahvatile Unčane nedaleko od Dvora, no od Općine također nisu dobili ništa.

- Došli smo po bon od 4.000 kuna koji će nam puno pomoći za uređenje prizemlja - rekla je Solomun. Zapovjednik DVD-a Sela podsjetio je da su branili 130 kuća, no 30 njih na žalost nije preživjelo strašan nalet vode.

- Radi se o kritičnom području i ovakve velike, profesionalne pumpe kakve do sada nismo imali puno će značiti- kaže Ivica Capek. Na donacijama je u ime mještana Lekenika došao zahvaliti i načelnik Ivica Perović.

- Pomogli smo stotinjak obitelji, koliko smo mogli, građevinskim materijalom, ugradnjom novih podova te donacijama, no nadamo se da ove pumpe nećemo morati upotrijebiti- kazao je biskup Vlado košić podsjetivši na obvezu pomaganja jednih drugima. Ravateljica Caritasa, Kristina Radić ukazala je na važnost svih onih građana koji su poklanjali hranu, odjeću i novac za unesrećene. Osim 120 sisačkih obitelji, Caritas je pomogao i 55 obitelji s područja Hrvatske Kostajnice i Dvora. Na građevinski materijal za obnovu utrošeno je ukupno 400.000, a 155.000 kuna na prehrambeno-higijenske artikle koji su mnogima - spasili živote.

>>UAE najavljuju daljnju pomoć županjskoj Posavini

>>Crveni križ počinje s isplatom 4000 kuna za stradalnike poplava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije