Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnička škola

Usavršavat će specijaliste za solarne sustave

tehnicka
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
20.02.2014.
u 11:36

To će se ostvariti zahvaljujući EU projektu Sunčana mehatronika vrijednom 158.713,24 eura

Stručnjak mehatronike- specijalist solarnih električnih i sustava za grijanje, dva su nova zanimanja koja će se razviti zahvaljujući najnovijoj ideji Tehničke škole Karlovac. Riječ je o EU projektu pod nazivom Sunčana mehatronika vrijednom 158.713,24 eura. Od toga je 141.524,60 osigurano iz europskog fonda.

Edukacija nastavnika

Partneri u projektu su Strukovna škola Gospić i Područna služba Karlovac Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Projektom, koji završava u prosincu ove godine, obuhvaćene su sve strukovne škole u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji, kao i Srednja škola Delnice, Željezničko-tehnička škola Moravice i Srednja škola Jastrebarsko.

Educirat će se 52 nastavnika, koji će potom odraslim polaznicima prenijeti znanja, vještine i kompetencije tražene na tržištu rada u području obnovljivih izvora energije. Da bi se to ostvarilo dvije škole opremit će svoje praktikume potrebnim sustavima.

– Razvoj novih zanimanja i osposobljavanje kadrova za solarne sustave je na prvom mjestu. No, ovim projektom ostvarit ćemo i značajne uštede u energiji. Planiramo postaviti četrdeset kvadrata solarnih ploča na zgradu škole.

Kako se nalazi u zaštićenom području, u šancu, vidjet ćemo s konzervatorima je li to izvedivo. Ukoliko nije, ploče ćemo postaviti na jedan od dva naša objekta u kojima se obavlja praktična nastava – napominje ravnatelj karlovačke Tehničke škole Mile Lulić.

Njemačka iskustva

Dodaje da je projekt službeno započeo lani u prosincu. Sada slijedi obuka nastavnika iz spomenutih škola.– Projekt ćemo vezati i s tvrtkama u okruženju. Među njima su i Vodovod i kanalizacija, značajni između ostalog zbog pročistača, kao i Čistoća, koja vodi brigu o odlagalištu, a iz otpada se dobiva energija.

Osim toga, u planu su i studijska putovanja, na Solarni sajam u München i u Austriju da vidimo njihova iskustva – kaže Lulić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije