Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik Karlovca

Uklanjaju nasip do Vukelićeva mosta jer plavi Mostanje

voda
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
30.10.2014.
u 12:19

Proizvođači mlijeka i farme svinja ostali bez hrane za stoku; šteta tri milijuna kuna

Zahvaljujući građanima, PBZ-u, ali i gradovima Novalja i Zaprešić, te Karlovačkoj županiji koji su dali znatnu donaciju na poseban račun Grada Karlovca za pomoć poplavljenima, moći ćemo pomoći stanovnicima koji su i petog puta ove godine pretrpjeli poplave. Posebno poljoprivrednicima - kazao je Damir Jelić, karlovački gradonačelnik na brifingu za novinare.

Rujanska šteta 66 milijuna

Na donacijskom je računu sada oko pola milijuna kuna, a kada se sakupi određena svota, novac će biti podijeljen.

– Štete od rujanskih poplava kada je proglašena elementarna nepogoda iznose 66 milijuna kuna, od čega se 30,5 milijuna odnosi na fizičke, a 35 milijuna kuna na pravne osobe i imovinu Grada. Velike su štete pretrpjeli poljoprivrednici, ukupno čak tri milijuna kuna.

Riječ je o proizvođačima mlijeka, te o vlasniku farme svinja kojima su zadnje poplave uništile hranu za stoku. Dva milijuna kuna šteta je na kukuruzu i soju, milijun kod uzgajivača svinja - dodala je Marina Kolaković, zamjenica gradonačelnika.

Sredstvima sakupljenim na donacijskom računu Grad će ublažiti posljedice poplava kod poljoprivrednika.

– Kod zadnjih poplava uspjeli smo nekim akcijama spasiti 50-njak kuća od poplava. Prvenstveno gradnjom privremenog nasipa u Gornjem Mekušju, te skidanjem dijela nasipa pored ceste uz novi most na Korani. Zbog tog se nasipa dio voda vraćao i plavio Mostanje. Hrvatske ceste i ostatak će nasipa uz nezavršenu cestu ukloniti do prosinca - dodao je Dubravko Delić, dogradonačelnik.

Kazao je i da nije bilo projekata koje su Karlovčani, u suradnji s Hrvatskim vodama prije odradili, poput retencije Kozjača, zida na Drežniku, odvodnog kanala od Dubovca do Kupe, te Borlin gaja do Kupe, štete bi bile i veće.Jelić je na brifingu potvrdio da će prirez u Karlovcu iduće godine biti dva posto veći, te da će komunalna nakanda rasti za 0,06 posto.

– Kada je u pitanju cijena vrtića, 90 posto građana poskupljenje neće osjetiti. Planirane uštede u proračunu, koje podrazumijevaju i smanjenje broja zaposlenih u gradskoj upravi, ali i rezanje prava, su 12 milijuna kuna - dodao je Jelić. Smjernice za izradu proračuna, kojeg su planirali u iznosu od oko 253 milijuna kuna, dodaje, od države još nisu dobili.

O Latkoviću

Vjerujem da će DORH istražiti izjave Žarka Latkovića (predsjednika karlovačkog SDP-a i djelatnika Gradske uprave, op.a) koji je rekao kako se pogodovalo Konzumu, te da je nestalo 1,5 milijuna kuna koje je, po njemu Konzum trebao uplatiti Gradu za parkirališna mjesta zbog kina.

Oštro odbacujem te klevete za koje će prvi čovjek SDP-a odgovarati ili ću ja, kao odgovorna osoba za ‘nestanak’ novac ići u zatvor. Naime, nitko ništa nije trebao po ugovoru uplatiti prije izdavanja uporabne dozvole, a kamoli toliki iznos - tvrdi Jelić. Dodaje da je žalosno da to stručnjak za promet ne zna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije