Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba sa satnicom

Učitelji prisiljeni raditi svašta, pa i ići u mirovinu na pola vremena

skola1
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
18.08.2014.
u 11:32

Po novom Pravilniku više se ne priznaju stručna usavršvanja, suradnja s roditeljima i slično, a u Karlovačkoj županiji najviše problema imaju nastavnici koji predaju likovni i tjelesni odgoj

Nastavnica u OŠ Braće Seljan ljubav prema glazbi usadila je u brojne generacije karlovačkih učenika i podučila ih glazbenoj kulturi. Do mirovine je dijeli još samo godina, nakon desetljeća predanog rada.

Nitko nije ostao bez posla

Međutim, umjesto da se tome veseli, ta karlovačka nastavnica novu školsku godinu, koa i mnogi njezini kolege, dočekuje u grču. Zbog manjka sati ona će pola radnog vremena podučavati osnovce, a ostatak biti u mirovini.

Osim, ako novi ministar nešto ne promijeni. Manjak učenika, ali i novi Pravilnik po kojem u normu više ne ulaze pripreme za nastavu, sudjelovanje na sjednicama, vođenje pedagoške razredne dokumentacije, suradnja s roditeljima, sudjelovanje u provedbi učeničkih izleta i ekskurzija, posjete kulturnim priredbama i ustanovama, stručna usavršavanja i slično, mnogima je izazvala problema.

Točnije, zasad 37 nastavnika u Karlovačkoj županiji ima poteškoća s polupraznim rasporedom.

– Najvažnije je da nitko nije ostao bez posla. Međutim, nezadovoljstvo je veliko. Jedna mlada kolegica nigdje u županiji ne može naći dovoljno sati za bilogiju. Učitelji su stoga prisiljeni raditi svašta. Velikim naporima zajedno sa Uredom državne uprave, koje zaslužuje sve pohvale, učinili smo sve što smo mogli.

No, toliko govorimo o poticanju kreativnosti kod učenika, pričamo da su nam djeca pretila, jer su stalno pred ekranom, a glazbene i tjelesne kulture nikad nije bilo manje. Oni koji to rade svoju će djecu poslati u privatne škole, a mi se ostajemo boriti s brojnim preprekama – ogorčena je predsjednika karlovačke podružnice Sindikata hrvatskih učitelja Biserka Šintić.

U Karlovačkoj županiji zasad najviše problema ima s popunjavanjem tjelesnog i likovnog. Međutim, svi se nadaju da će u jesen nešto promijeniti. Posebno što je i novi ministar znanosti obrazovanja i športa Vedran Mornar najavio ukidanje spornog Pravilnika, kojim je njegov prethodnik, kako je napominjao, želio stvoriti uvjete za pravednije zaduživanje učitelja u osnovnim školama.

Promjene već u jesen?

–Novi ministar dolazi iz struke i vjerujem da će imati razumijevanja. Očekujemo da će se nešto pokrenuti već u jesen, a po pitanju satnice bilo bi najbolje da se ravnatelji u školama međusobno dogovore – napominje sindikalistica Šintić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije