Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neiskorišteno blago

U muzeju Domovinskog rata nema sadržaja, ali ni naplate

'02.09.2008.Karlovac - Posjetitelji u Muzeju Domovinskog rata u Turnju gdje je postavljeno 15 trodimenzionalnih eksponata borbene tehnike i 5 vrsta eksponata fortifikacija. Muzejsku zbirku naoru\\u009
Foto: 'Kristina Stedul Fabac/Vecernji l'
1/3
09.09.2010.
u 08:43

Napravljeni su idejni i glavni projekt budućeg muzejskog vojnog kompleksa, ali još nema troškovnika, pa se ne zna ni moguća cijena.

Čak 7907 posjetitelja samo u kolovozu ukazalo je još jednom na potencijale Muzeja Domovinskog rata u Turnju. Ali, i na potrebu da se učini veliki iskorak te domaćim i stranim gostima ponudi više sadržaja, uredi parkiralište... Da ne ostane sve samo na spontanom razgledanju vojnih eksponata.

Pomoć Ministarstva

Idejni je začetnik muzeja brigadir u miru Dubravko Halovanić. Zbirku je godinama skupljao i 2007. godine darovao je Gradskom muzeju. Vojni kompleks Turanj pod preventivnom je zaštitom i prostire se na 12.981 četvorni metar. Gradska vlast slaže se da je od iznimne važnosti i da treba biti prepoznatljiv i jedinstven u Hrvatskoj. Međutim, do toga je dug put.

 – Napravljen je idejni projekt budućeg izgleda muzejskog vojnog kompleksa, lani smo dobili lokacijsku dozvolu, a napravljen je i glavni projekt. Radi se i izvedbeni projekt. Još nisu napravljeni troškovnici, pa ne znamo koliko bi uređenje kompleksa stajalo. Glavni smo projekt kandidirali na natječaj Ministarstva kulture za ovu godinu. U proračunu Grada za ovu godinu nisu osigurana sredstva za sanaciju jer čekamo očitovanje Ministarstva i konzervatora – kazala je Andreja Barberić, glasnogovornica karlovačke gradske uprave.

Stanovnici Gradske četvrti Turanj, koja je i simbol stradanja grada u Domovinskom ratu, najbolje mogu potvrditi koliko je muzej atraktivan. Svakodnevno, posebno ljeti, svjedoče posjetima turista koji obilaze eksponate. Željko Goršić, predsjednik Gradske četvrti Turanj, predložio je naplatu ulaznica za jedan euro da bi se tako prikupio novac za uređenje.

 – Razmišljali smo i o tome, ali s obzirom na to da ondje još nema pratećih i dodatnih sadržaja, odlučeno je da ove godine neće biti ulaznica. Međutim, sljedeće će se godine vjerojatno uvesti simbolična naplata. Razgovarat ćemo i s Hrvatskim cestama da bi se što kvalitetnije riješio prometni problem, jer je izlazak iz muzeja na cestu D1 dosta nepregledan – objasnila je Andreja Barberić.

Svjedočanstvo razaranja

Naplata ulaznica i bolje prometno rješenje samo su dio planova uređenja muzeja. Odvijat će se u tri etape - u prvoj će biti uređen objekt s rampom, takozvana Kalifornija, za smještaj zbirke oružja iz Domovinskog rata, kao i prostori na otvorenom za izlaganje borbene tehnike. Druga faza uključuje konzervaciju jednokatnice, nekadašnje vojarne i skladišta iz 1879., kao svjedočanstva razaranja, a u trećoj će fazi, po pravilima konzervatorske struke, biti uređena dvokatnica, najstarija zgrada sagrađena na temeljima Turnja iz 1879. Želja je da se tu omogući i prikazivanje videozapisa i fotografija iz Domovinskog rata.

Komentara 3

OB
-obrisani-
09:25 09.09.2010.

Sve što je vezano uz Domovinski rat je ovoj državi nevažno. Osim pred izbore.

ZA
zabac
22:45 11.09.2010.

ovoje jako dobra ideja. radujemse posijetiti ovaj muzej na turnju, i osobno priloziti moju donaciju ,nadamse dace ovaj novi muzej i otvoriti par novih radnih mijesta ,i sam muzej ce biti ponos HRVATSKIH BRANITELJA fantasticno bog

Avatar messerschmidt
messerschmidt
11:32 12.09.2010.

Bio sam tamo, nije mi jasno kako su mogli navesti točan broj posjetitelja, kad niti naplaćuju ulaznice, niti netko na bilo koji način kontrolira, tj. broji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije