Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
četiri dana

U Mošćenici se slavi nebeski zaštitnik sv. Jakov apostol

Mošćenica
Foto: Antun Petračić
1/5
25.07.2014.
u 21:45

Poslijepodnevni crkveni dio blagdana predvodio je sisački biskup Vlado Košić, tijekom ratnog vremena župnik prognanih Petrinjaca sa sjedištem u Mošćenici.

U Mošćenici, najvećem naselju Grada Petrinje, danas se slavi sv. Jakov apostol, nebeski zaštitnik mjesta uz cestu Sisak-Petrinja, sa 2500 stanovnika u 850 domaćinstava. Svjetovna proslava protegla se na četiri dana, počela je malonogometnim turnirom, održani su sportski susreti branitelja u pikadu, šahu i kartanju belota, a jučer je vožena 3. biciklijada ''Prvom crtom bojišnice oko Mošćenice“.

Od sinoć traje deveta samostalna izložba 36 ulja na platnu ''Odraz duše“ Petrinjke Andreje Dujnić, a završnica događanja je danas, večeras i noćas. Izložbu A. Dujnić otvorio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović (HNS), s dugovječnim obiteljskim podrijetlom iz Mošćenice, koji je izrazio ponos što mu je duša u Mošćenici, a srce u Petrinji. Prijepodne su vijenci postavljeni uz tri spomenika u središtu mjesta: za poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, stradale u minskim poljima koja još uvijek okružuju Mošćenicu, te za poginule borce NOB i i žrtve fašizma.

Poslijepodnevni crkveni dio blagdana predvodio je sisački biskup Vlado Košić, tijekom ratnog vremena župnik prognanih Petrinjaca sa sjedištem u Mošćenici. Oko kapele sv. Jakova vodio je procesiju i služio misu u crkvici, kojoj je 130. godina od izgradnje, a obnovljene nakon avio-bombardiranja tzv. JNA 6. prosinca 1991. Mošćenički vjernici teritorijalno su vezani u župu Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji za koju će se graditi nova crkva u predjelu Slatina, a Košić Mošćeničana je rekao kako su danas u biskupiji potpisani ugovori za prvu i drugu fazu izgradnje. U nedjelju će osobno blagosloviti gradilište novog svetišta.

Ove noći malo će se spavati u bučnoj Mošćenici jer se priprema dugotrajna masovna večernja pučka fešta uz pokaznu vježbu mladeži domaćeg DVD, folklorni program više kulturno-umjetnička društva, od 22 sati koncert Đani Stipaničeva, a od ponoći prema svitanju najupornije će zabavljati Grupa 737.

>>Petrinju okupirali motori, pred ponoć koncert Leta 3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije