Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suze i jecaji

U Gospiću otvorena Spomen soba poginulim i umrlim braniteljima

gospić
Foto: Iva Vidović Pocrnić
1/5
16.11.2014.
u 15:12

U Gospiću je otvorena Spomen soba poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata s područja Gospića, Perušića, Karlobaga i Lovinca...

Više od 20 godina prošlo je od kada su mnogi Ličani dali svoje živote za domovinu. Njima u čast, u Gospiću je otvorena Spomen soba poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata s područja Gospića, Perušića, Karlobaga i Lovinca.

Okupile su se njihove obitelji, očevi, majke, supruge, djeca, koji nisu skrivali suze niti zataškavali jecaje prilikom ulaska u Spomen sobu koja je otkrila slike njihovih najmilijih. Emotivni su bili i govori, posebice onaj Ivice Šimca, predsjednika Udruge roditelja poginulih branitelja, koji je u ratu izgubio sina.

- Na ovom mjestu moći ćemo se s tugom, ali i ponosom, prisjetiti sretnih trenutaka u našim životima provedenih s našim dragim sinovima, kćerima, očevima, supruzima. Naša radost ugasla je rastankom od vas, otišli ste prerano, odazvali ste se pozivu obrane života svojih bližnjih i svoje domovine, kazao je Šimac no suze su ga prekinule tijekom govora te nije mogao nastaviti.

Kata Brkljačić, predsjednica Udruge udovica, kazala je kako su 'naši najbliži postali dio povijesti i vječnosti'. - Hrvatsku nam ostaviše kao Božji dar i zadaću. Čuvajmo ju još više zbog prilika u kojima živimo. Domovinski rat ostavio je traga u svima nama. I danas, s posebnim titrajem u duši, očekujemo blagoslov Spomen sobe i ulazak u prostor gdje ćemo sresti njihove poglede, prisjetiti se posljednjih riječi, zagrljaja i obećanja, vratit ću se.

- Moja osobna želja, ali i želja svih nas je da Spomen soba ne bude samo puki skup fotografija i podataka nego da bude mjesto trajnog sjećanja na najbolje sinove Like i Gospića, kazao je gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić.

Suze nije skrivao ni Darko Milinović, opisujući svoja iskustva tijekom rata kada mu je jedna od zadaća bila i priopćiti obiteljima da su izgubili nekoga svoga.  - Ja sam uvjeren da nas i danas slušaju, puno je emocija danas u ovoj dvorani. I uvjeren sam, a ispratili smo ih sa milijunima suza, i da bi bili ljuti da plačemo. Budimo ponosni jer to zaslužuju. Oni su naši heroji, oni su heroji Hrvatske, kazao je Milinović. U Spomen sobi na četiri crne platforme uokvirene su fotografije 147-orice branitelja koji su poginuli u razdoblju od 1991. do 1996.

>>2013. - Godina u kojoj su branitelji postali snažni čimbenici društva

>>Gospićki branitelji: Medački se džep obezvređuje i kriminalizira

Komentara 2

Avatar jigaboo
jigaboo
16:42 16.11.2014.

ahahaaa ovi ko I partizani. u svakoj mjesnoj zajednici su imali spomen sobe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije