Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kod bjelovara

U Donjim Mostima obilježena 73. godišnjica stradanja nevinih žrtava

komemoracija
Foto: Darko Marčinković
1/4
12.04.2014.
u 16:11

Pogubljenje 11 nedužnih seljaka bio je prvi ratni zločin počinjen u Hrvatskoj u II. svjetskom ratu

- Bio je to bezuman čin u kojem su pogubljene nedužne žrtve čiji je jedini grijeh bio to što su bili Hrvati - čulo se uz ostalo na današnjoj komemoraciji na mjesnom groblju u Donjim Mostima u općini Kapela nedaleko od Bjelovara gdje je na prigodan način obilježena 73. godišnjica stradanja 11 bespomoćnih hrvatskih seljaka. Njihovo pogubljenje bio je prvi ratni zločin počinjen na području Hrvatske u II. svjetskom ratu.

U svom pohodu na Bjelovar, u kojem je 8. travnja 1941. godine ustankom srušena jugoslovenska i uspostavljena hrvatska vlast te proglašena Hrvatska država, II. konjički puk "Car Dušan Silni" iz Virovitice, došavši u selo Donji Mosti na Veliki četvrtak 10. travnja 1941. oko 11,30 sati, pogubio je iz osvete 11 civila, golorukih hrvatskih seljaka. Od 8. do 25. travnja te 1941. godine u Bjelovaru i okolici ubijeno je 33 Hrvata. Počast tim nedužnim žrtvama na groblju u Donjim Mostima uz brojne građane i predstavnike civilnih i braniteljskih udruga odali su i predstavnici općinske, gradske, županijske i državne vlasti. Nakon spomena na groblju za duše žrtava u mjesnoj crkvi služena je sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

U nadahnutoj homiliji biskup Huzjak je naglasio da su žrtve bile nepravedne, no da one ne smiju postati uzaludne. -Život je od Boga i nitko ga ne može uništiti. Može se ubiti čovjeka ali ne i život jer Bog daje život - poručio je biskup dodajući da sva prolivena krv za domovinu rađa novi život te da nevine žrtve imaju svoj smisao i da svima nama moraju biti učiteljice povijesti i života.

>>Održana komemoracija za žrtve logora Stara Gradiška

Komentara 2

AN
angjur
16:58 12.04.2014.

Kakav zločin? Tko je počinitelj? Tko je procesuiran? Kada je procesuiran? Ma dajte, ljudi, to je zločin koji nikada neće biti procesuiran, jedino ako ga se možda ne uspije prišiti ustašama i njihovim zločinima. Ta tko će procesuirati zločin nad Hrvatima, bila bi to velika sramota

BA
bakulušić
17:07 12.04.2014.

Kada će hrvatski mediji posvetiti dostojnu pažnju ovom događaju i na taj način pokušati saznati toliko željenu istinu o zbivanjima u 2.svjetskom ratu na ovim našim prostorima? Istina oslobađa i doziva k pameti. A mi još uvijek lutamo od Vardara pa do Triglava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije