Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ušteda energije

U Čistoći kupili automobile na struju, a grade i novu elektranu

auti
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
20.11.2014.
u 13:04

Za niz projekata energetske učinkovitosti iz gradskog proračuna Karlovca izdvojeno je šest milijuna kuna

Karlovačka komunalna tvrtka Čistoća svoj vozni park obogatila je sa pet novih vozila koji za pokretanje koriste električnu energiju ili imaju pogon na nove štedljive dieselske motore.

Vozi 100 kilometara

Time je nastavljen projekt ekološke učinkovitosti kojeg će u Čistoći provoditi i iduće godine.

–Tri vozila u potpunosti koriste električni pogon. To su osobno vozilo Aixam koji je definiran kao laki zatvoreni četverocikl koji postiže 50 kilometara na sat i ima autonomiju do 100 kilometara. Tu je i jedno radno vozilo za pražnjenje malih poduda za otpad, te električni viličar namijenjen za rad na odlagalištu otpada.

Ova vozila pune se električnom energijom koju uzimamo iz mreže HEP-a, no u istu mrežu centralom smještenoj na deponiju predajemo enegriju koju smo sami proizveli.

Tako je, što se troškova tiče ovaj proces za nas iznimno povoljan – tvrdi direktor Čistoće Damir Jakšić.Uz električne automobile čistoća je kupila i dva veća kamiona kojima, također, zbog moderne izvedbe žele uštedjeti na troškovima.

Ukupna vrijednost novih vozila je dva milijuna kuna, a dio troškova financirao je Fond za zaštitu okoliša. Uz nove elektro automobile u Čistoći znatne uštete očekuju kad počene s radom elektrana na bioplin smještena na Ilovcu.

Sustavi grijanja

Nizom projekata energetske učinkovitosti krenule su i druge gradske tvrtke. Prema riječima dogradonačelnice Marine Kolaković Vodovod i kanalizacija iz otpadnog mulja proizvodi plin kojim griju postrojenje na pročistaču, u Zelenilu se griju na pelete, a slični sustavi grijanja uskoro će se instalirati i u školama.

Za slične projekte Grad je ove godine izdvojio šest milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 1

JA
Jada19
10:57 21.11.2014.

Zanima me koliko će građani od toga imati koristi, odnosno koliko će nam pojeftiniti naknada za čistoću. ....svi znamo odgovor -NIŠTA...vjerovatno će i poskupit jer već su izgladali nove tarife za komunalne usluge za 2015. Sebi su kupili nove igračkeke kao da će nas spasit 4 vozila na struju od zagađivanja i trovanja svim i svačim....a samo neka kažu koliko su time uštedjeli s smanjili svoje troškove za iduće godine i koliko su građani time dobili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije