Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lipovljanski susreti

Trinaest nacionalnih manjina predstavilo se kreativnim programom

LIpovljanski susreti
24.08.2014.
u 13:59

Ove godine partner je Slovačka

Po peti put pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, i uz pomoć Sisačko moslavačke županije, u Lipovljanima je održana manifestacija kulture i običaja nacionalnih manjina „Lipovljanski susreti“. Ova trodnevna svečanost započela je u petak, a održani su brojni bogati sadržaji, folklorni, kulturni i sportski i uz prezentaciju udruga, obrta nacionalnih manjina. Lipovljani s 13 nacionalnih manjina koji na tom području žive predstavljaju Europu u malom, istaknula su svi govornici na svečanom otvorenju.

- Zajednički život je nešto najvrjednije što možemo ponuditi, naglasio je Mario Ribar, načelnik općine, kazavši da ovogodišnji Lipovljanski susreti po prvi put imaju zemlju partnera susrete. To je Slovačaka čija je u izložba, glazba i tradicijska kultura obilježila susrete.

Pred velikim brojem nazočnih na svečanom otvorenju govorila je Marijana Petir, europarlamentarka, istaknuvši , da Lipovljani svjedoče svoju kulturu i nacionalnu raznolikost u Europskoj uniji, dok je dožupan Zdenko Vahovec, najavio da će županija i nadalje i s više sredstava pomagati održavanje manifestacije. Folklorno večer na kojem je nastupilo devet folklornih društava nacionalnih manjina iz Lipovljana, Slavonskog Broda, Siska, Končanice, Starih Jankovaca, Darde, Mađarske i Slovačke, otvorio je Aleksandar Tolnauer, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske. Rekao je kako su Lipovljanki susreti najveća manifestacija nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a Lipovljani primjer suživota više manjinskih naroda koji skladno žive s većinskim Hrvatima..

Puno se programa odvijalo tijekom trajanja manifestacije, od sportskih svakako susret nogometnih klubova, domaćeg „Slavonca“ i mlađe psotave „Dinama“ iz Zagreba koji su visokim rezultatom pobijedili domaćine. 

>> Za obnovu kuća od 12 do 60.000 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije