Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivrednici šokirani

Traktorom po plavu naftu moraju iz Slunja čak u Karlovac

poljoprivrednici
Foto: Damir Špehar/PIXELL
27.08.2014.
u 15:51

Iako imaju pravo na kupovinu plave nafte, po novim se pravilima više ne dopušta točenje u karnistre

Poljoprivrednicima Karlovačke županije od nedavno nije dopušteno točenje plavog diesela u karnistre ili cisterne, nego to mogu učiniti jedino punjenjem svojih radnih strojeva. Dodatan je problem što se plavo gorivo može kupiti samo na dvije crpke u županiji. Jedna se nalazi u Karlovcu na Ilovcu, a druga u Plaškom.

Kritika političarima

To znači kako neki poljoprivrednici, ukoliko žele jeftinije gorivo kojim ih država potiče na proizvodnju, moraju prije odlaska na polje prevaliti stotinjak, a neki i više kilometara.

– Jučer mi se supruga vratila iz Karlovca sa praznim karnistrima. Nije mi preostalo drugo nego da krenem u Slunj i za traktor kupim znatno skuplji eurodiesel. Nažalost, nemamo drugu opciju. Moj traktor ima rezervoar od 70 litara i ukoliko bi krenuo do Karlovca, praktički bi na put utrošio svo kupljeno gorivo.

To, nažalost, nema nikakvog smisla i mislim da naši političari nisu baš normalni – ogorčena je to reakcija Nikice Bogovića iz Donjeg Cerovca kraj Slunja. On i supruga već se godinama bave poljoprivredom, uzgajaju krave, a pokušavaju i ponudu na gospodarstvu obogatiti.

–Želimo se baviti i seoskim turizmom jer se od krava ne može živjeti, niti s plavom naftom, a kamoli bez nje – zaključuje Bogović

.I drugi poljoprivrednici slično reagiraju, a većina ih se pita hoće li morati do benzinskih crpki dovoziti i svoje druge radne strojeve poput kopačica ili pak crpki koje koriste za navodnjavanje.

I seljaci su potrošači

Posebna priča je što se ove novine selektivno provode u nekim dijelovima Hrvatske. Tako, primjerice poljoprivrednici iz Međimurja mogu, uz predočenje dokumentacije, plavu naftu kupiti bez ikakvih ograničenja. Oko ovog problema reagirali su i iz udruga za zaštitu potrošača.

–Ova priča nalik mi je našem uobičajenom treniranju strogoće. Krajnje je neprimjereno da u Karlovačkoj županiji plavu naftu imaju samo dvije pumpe. Dobro je da se netko nije sjetio za tu namjenu u Hrvatskoj odrediti samo jednu. Uostalom, za takav put potrošaču bi trebalo nadoknaditi putne troškove – smatra Željko Tomašić iz ROZP-a.

Ključne riječi

Komentara 2

ŠV
šveđan
22:33 27.08.2014.

idiotski zakoni,taj ko je donio takav zakon je bolesnik

SV
svrakic
21:38 27.08.2014.

Malo mi je žao ljudi u toj situaciji, no da bi stvar bila poštena do kraja onda treba u potpunosti ukinuti "plavu naftu" ......ne može biti nešto u trgovini na polici a da smiju kupiti to isto "samo neki" !!!!!! Toga ima samo u Hrvatskoj.....!!!!! Neka svi kupuju isto i po istoj cijeni pa povrat po proizvodu i proizvedenome a ne ovako.....a poticaji za druge proizvodnje???-a sve su proizvodnje u istome "govnu" zbog uvoza i drugih otimača "kruha" HR-narodu ,prevelike (turbo prekobrojne) "birokracije" itd....itd....i na kraju da krenemo naprijed treba ukinuti 90% svih Udruga i Stranaka, Općina,Županija, raznih Agencija, prepoloviti Ministarstva i opet itd. Itd......a kraja nema toj priči......na žalost svih u HR.....!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije