Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica pogibije

Struga Banska – heroj otpora srpskom agresoru u Pounju

Struga Banska (1)
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/5
26.07.2013.
u 13:59

Mještani su se prisjetili dvojice mladih branitelja koji su žrtvovali vlastite živote za obranu domovine.

Dana velike tragedije, ali i herojstva prilikom kojeg je mlade živote u obrani domovine dalo deset hrvatskih policajaca te civili, prisjetili su se sa suzama u očima mještani Struge Banske 22 godine kasnije.

Četnički agresori i pobunjenički Srbi u sklopu operacije "Žaoka" 26. srpnja 1991. započeli su težak minobacački, a potom i tenkovsko-pješački napad, pri čemu su palili i pljačkali kuće te zlostavljali i ubijali Hrvate. U napadu na to pounjsko selo koristili su oklopni kamion s dva protuavionska topa te živi štit od 38 civila, čiji se broj u koloni povećavao, zbog čega su se hrvatski branitelji počeli povlačiti.

No, domaći pričuvni policajac Mile Blažević Čađo i mladi prometni policajac Željko Filipović odlučili su se žrtvovati i zaustaviti napad. S potpornog zida iznad ceste, ispred kojeg su i jučer položeni vijenci i zapaljene svijeće, upozorili su civile da se sklone i na neprijatelje bacili eksplozivne naprave kojima su i sami bili opasani. Tim su herojskim činom dva hrvatska branitelja izgubila živote, ali i spasila daljnji pokolj stanovništva i nanijeli agresoru teške gubitke. Komemoraciji su se priključili i zamjenik ministra unutarnjih poslova, Evelin Tonković te zamjenik načelnika PU zagrebačke, Dubravko Teur.

Prigodno misno čitanje predvodio je mons. Juraj Jezerinac, prigodno podsjećajući na Isusove riječi da nema veće ljubavi od one da tko život svoj položi za prijatelja.

– Odajemo slavu našim kolegama, a njima u čast danas časno nastojimo obavljati naš posao – kazao je načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić.

>>"Predvodnik najsvjetlijeg trenutka u povijesti RH je Franjo Tuđman"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije