Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvorena izložba

Sisačko slikarstvo 20. vijeka za 60. godina Hrvatskog doma Petrinje

izložba,Petrinja
Foto: Antun Petračić
1/5
25.11.2014.
u 08:27

S 50 radova predstavljeno je 25 likovnih umjetnika vezanih uz Sisak, izdvojenih iz zbirke od 170 slika kolekcionara Ivana i Mirjane Tonković

Treća večer (od pet slavljeničkih dana) obilježavanja 60. godina djelovanja Pučkog otvorenog učilišta-Hrvatskog doma Petrinje sinoć je protekla u znaku slikarstva. U Galeriji Krsto Hegedušić, sastavnici slavljeničke ustanove, otvorena je izložba ''Sisačko slikarstvo XX vijeka'' ( iz zbirke obitelji Tonković). S 50 radova predstavljeno je 25 likovnih umjetnika vezanih uz Sisak, izdvojenih iz zbirke od 170 slika kolekcionara Ivana i Mirjane Tonković.

– Zbirka Tonković predstavlja jedan od najrespektabilnijih pregleda sisačke umjetničke baštine 20. vijeka. Zbirka predstavlja vjerno zrcalo i pouzdani je pokazatelj onoga što se u sisačkom likovnom životu zbivalo tijekom prošlog stoljeća. Ona predstavlja i stanoviti simbol građanske kulture Siska, ali i kulturnu legitimaciju svojih vlasnika, svjedočeći njihovu ljubav spram umjetnosti i privrženost prema kolekcioniranju likovnih dobara - u katalogu je napisao i sinoć na otvorenju rekao autor izložbe Boris Vrga. To je već deseti, i zadnji u ovoj godini, likovni događaj u Galeriji Krsto Hegedušić, a treća izložba iz serije ''Sakupljači-pokažite svoje zbirke!'', što je preporučio Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba, a u Petrinji odmah ostvareno.

Po programu jubilarne obljetnice središnje ustanove u kulturi Grada Petrinje danas poslijepodne namijenjeno je djeci, kojoj će Kazalište ''Hotel Bulić'' izvesti Šumu Striborovu, a sutra Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj, također u sastavu Hrvatskog doma, u suradnji s Društvom psihologa SMŽ organizira tribinu Razumijevanje ovisnosti.

>>Proslavili 130 godina Strossmayerove galerije starih majstora HAZU

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije