Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačka županija

Sinčić pobijedio u Ribniku, Josipović u samo četiri općine

sincic
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
30.12.2014.
u 11:16

Sinčićev uspjeh u Ribniku ne čudi, jer je on na pola Ribničanin. Njegova majka Marica tu je rođena, pa mu je puno mještana dalo glas - objašnjava Željko Car, načelnik Ribnika

Kolinda Grabar - Kitarović pobjednica je izbora za predsjednika u Karlovačkoj županiji, osvojila je ukupno 42,78 posto glasova. No, što je još važnije, za nju je bila većina u svih pet gradova te u većini općina, od 17 u njih pet nije na prvom mjestu.

Kolinda treća u Ribniku

Ivo Josipović dobio je ukupno 33,92 posto podrške birača. Pobjedu je odnio u Krnjaku, Plaškom,Vojniću i Kamanju. Razlika između broja glasova je velika, osim u Ozlju i Karlovcu gdje Kolindu od Josipovićevog drugog mjesta dijeli tek posto ili dva.

Ivan Sinčić osvojio je 17,77 posto glasova, a najlošije je prošao Milan Kujundžić s tek 4,33 posto glasova. Ne čudi, naime, što je Josipović pobijedio u općinama koje vodi SDP, ili se, kao u Vojniću na vlasti izmjenjuju SDP i HDZ.

Zanimljivo je što je Karlovčanin Ivan Sinčić ‘pobijedio’ u Ribniku gdje je dobio čak 40,61 posto glasova. Riječ je o općini koju vodi HSS koji je bio za Kolindu, a ona je u Ribniku bila treća, iza Josipovića s 33 posto glasova.

– Sinčićev uspjeh u Ribniku ne čudi, jer je on na pola Ribničanin. Njegova majka Marica je rođena u Ribniku, a mi smo mali lokalpatrioti, stoga se puno mještana odlučilo svoj glas dati njenom sinu - kazao je Željko Car, načelnik Ribnika.

Smatra i da je Sinčić dao i neke dijagnoze koje se tiču svih hrvatskih politika u zadnjih 25 godina koje su nas dovele do ove situacije. Kandidati su previše govorili o sebi, premalo o građanima, pa se pored stranačkih interesa koji su naravno važni, nije dao naslutiti i interes za dobro svih ljudi.

Inače, rezultati nedjeljnih izbora potpuno su suprotni onima iz 2009. godine. Tada je Ivo Josipović u prvom krugu imao najviše glasova u županiji; čak 32,42 posto birača dalo je podršku njemu, a svega 15,35 posto birača podržalo je HDZ-ovog kandidata Andriju Hebranga.

Gradovi bili za Josipovića

Za Josipovića su bili u svim gradovima. Po tome, postotak birača koji je u prvom krugu prethodnih i aktualnih izbora bio za Josipovića je od prilike isti, popularnost mu je porasla za posto, dok je popularnost HDZ-ova kandidata skočila s 15 na 43 posto. I tada smo na listi imali porijeklom Karlovčanina, nezavisnog Borisa Mikšića koji je dobio svega 3,25 posto podrške birača i završio osmi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije