Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gora kraj petrinje

S izgradnjom nove crkve-svetišta izrađuje se urbanistički plan uređenja

Gora,crkva
Foto: Antun Petračić
1/5
01.08.2014.
u 16:00

Na proplanku ispod nove crkve uz cestu Petrinja-Glina predviđen je veliki prostor na otvorenom za 5000 do 10.000 hodočasnika

Sisački biskup mons. dr. Vlado Košić lani je u Gorama proglasio župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije za biskupijsko svetište Majke Božje Gorske-Majke naših stradanja, a Grad Petrinja za okoliš nove crkve u izgradnji i središte Gora naručio detaljan urbanistički plan uređenja.

Kod župnika Paška Glasnovića, novoimenovanog rektora ovog svetišta, danas su izrađivači plana iz tvrtke Ulajnik iz Petrinje podloge rješenja predstavili gradonačelniku Darinku Dumboviću sa suradnicima i predstavnicima Vijeća mjesnog odbora Gora. Na proplanku ispod nove crkve uz cestu Petrinja-Glina predviđen je veliki prostor na otvorenom za 5000 do 10.000 hodočasnika, u blizini će biti i prikladno parkiralište, a oko središta Gora planira se zaobilazna cesta za usmjeravanje vozila s državne prometnice u vrijeme najvećih okupljanja vjernika.

Projektanti su naznačili i osnovne sadržaje glavnog trga pokraj crkve UBDM i blizu OŠ Ivan Goran Kovačić, te unijeli mjesto buduće stambene izgradnje. U raspravi je istaknuta značajna perspektiva Gora za masovni vjerski turizam, a dodatno sa svojom okolicom prilika za dolazak i zadržavanje putnika s prometnog cestovnog pravca prema moru. Ovakvu namjeru Sisačke biskupije, Grada Petrinje i mjesta Gora prepoznalo je i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU koje će sufinancirati izradu potrebnih dokumenata za stvarno saživljenje Marijinog svetišta.

Prijedlozi iz UPU Gora uskoro će na javnu raspravu, jedna će se održati i u samom mjestu, a do konca godine očekuje usvajanje na Gradskom vijeću Petrinje, kazano je danas u Gori. Ovdje se već priprema velika ovogodišnja proslava 15. kolovoza, a do iduće Velike Gospe očekuje se dovršenje izgradnje nove crkve od bijelog kamena i jednakog izgleda njenog okoliša. Gradilište su obišli sudionici sastanka, a danas su oko crkve, unutrašnjost koje je 22x6 metra, skidana visoke fasadne skele. Nova crkva po izgledu iz 13. stoljeća gradi se na mjestu svetišta miniranog i do temelja razrušenog u Domovinskom ratu.

>>Sagradit će se moderna crkva u tragu tradicije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije