Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utihnuli strojevi

Radnici Adriadiesela očajni, nisu još dobili plaću niti za studeni

radnici
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
10.03.2014.
u 12:59

Karlovački graditelji motora došli pred zid i nakon propalog mirenja odlučili se za štrajk do ispunjenja zahtjeva

Očajni smo i štrajk je jedino što nam je preostalo – riječi su jednog zaposlenika karlovačkog Adriadiesela koje je izgovorio u proizvodnom pogonu tvrtke u mrzlopoljskom industrijskom bazenu. Umjesto buke strojeva i užurbanosti, u pogonu je ovih dana tiho.

Ogorčeni na vlasnike

–Stanje je vrlo loše. Radnici nisu dobili isplatu drugog dijela plaće za studeni. Kako je sada već ožujak znači plaće nam kasne za čak tri i pol mjeseca. To je podatak koji govori sve o našoj situaciji – objasnio je poziciju 200-tinjak zaposlenih Vlatko Benković, predsjednik Radničkog vijeća.

No, ni ta brojka nije sigurna jer zbog neisplate plaća svakih nekoliko dana broj zaposlenika se smanji. Mnogi više ne mogu čekati novac, niti imaju povjerenje u obećanja. Zaposlenici su posebno ogorčeni na vlasnike koji ništa ne poduzimaju kako bi se tvrtka i radna mjesta spasili.

Prije nekoliko dana u Adriadieselu su se sastali predstavnici najvećih vlasnika, no nisu došli ni do kakvog rješenja.Na sastanku su bili Renato Fonović predsjednik Nadzornog odbora koji predstavlja brodogradilište Uljanik, Marko Bubaš koji je zastupao državu, te Nenad Končar ispred tvrtke Danka Končara Jadranska ulaganja.

–Iako sam i ja član Nadzornog odbora, nisam bio pozvan. Kad su završili, prišao sam gospodinu Fonoviću i zamolio ga da nam kaže koje su novosti vezane uz našu situaciju. Odgovorio mi je da nema ništa dobrog za najaviti, te kako nam ne može obećati kad bi mogli dobiti plaće.

Još je strašnije što je krivac za neisplatu plaća upravo država, koja je i suvlasnik tvrtke. Porezna nam je blokirala račun i zbog toga je priljev novca koji smo imali otišao za podmirivanje dugova, a ne za isplatu plaća – zaključuje V. Benković.

Na postupke države oštro reagiraju i u lokalnoj sindikalnoj podružnici.

–Sve ovo što se događa u Adriadieselu pokazuje koliko vlast daje za industriju i gospodarstvo uopće. Osim toga, jasno se vidi i koliko drži do radnika i boljitka Hrvatske – rekao je ogorčeno Dragutin Vuljanić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske

Hoće li preživjeti?

Slikovit podatak vezan za štrajk u Adriadieselu je što se proizvodi tvrtke nalaze u najzahtjevnijim postrojenjima diljem svijeta i brodovima koji plove po svim svjetskim morima. Tako su nedavno isporučeni havarijski motori za nuklearke.

Ti motori moraju biti iznimno pouzdani i osigurati dovoljno električne energije za nuklearno postrojenje u vrijeme bilo kakve nezgode ili incidenta koji može nastati u procesu. Adriadiesel ima velike šanse sklopiti i značajan posao sa Rusima koji bi im dugoročno osigurao egzistenciju. No, upitno je hoće li tvrtka preživjeti do tada.

–Teško je reći nešto konkretnije, no situacija se prati iz sata u sat. Ruski posao od 30-tak milijuna eura zaista je ključan za tvrtku i zaposlio bi kapacitete za dvije i pol godine. No, hoće li se realizirati ovisi o mnogočemu, sada nažalost i o razrješenju krize u Ukrajini – zaključio je Marko Bubaš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije