Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zrinka Ćorić:

'Prvi borci u Hrvatskoj bili su banijski Srbi pod vodstvom Vasilja Gačeše'

Banski Grabovac
Foto: Antun Petračić
1/5
26.07.2014.
u 23:47

Uz dva spomenika iz NOB-a u Banskom Grabovcu, na području Petrinje, danas je svečano proslavljena 73. obljetnica prve oružane akcije banijskih partizana i sjećanje na grabovačke žrtve fašističkog terora 24. do 26. srpnja 1941. i 69. godina pobjede nad fašizmom.

Uz dva spomenika iz NOB-a u Banskom Grabovcu, na području Petrinje, danas je svečano proslavljena 73. obljetnica prve oružane akcije banijskih partizana i sjećanje na grabovačke žrtve fašističkog terora 24. do 26. srpnja 1941. i 69. godina pobjede nad fašizmom.

Uz pokroviteljstvo predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje tradicionalni srpanjski memorijalni susret sudionika NOR-a, antifašista i njihovih pristaša organizirali su Savez, Zajednica i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, SMŽ i Grada Petrinje.

"Ustanak je počeo na Baniji"

Za 1285 žrtava fašističkog terora iz okolnih sela Gline i Petrinje parastos je služio glinski paroh Slobodan Drakulić, a 20-tak izaslanstava udruga od Hrvatskog Zagorja do Vukovara, stranaka i društava, među kojima i "Josip Broz Tito" iz Velike Kladuše-Pečigrada, uz kameni spomenik položilo je vijence i svijeće. U ime pokrovitelja Josipa Leke prvi je to učinio osobni izaslanik, saborski zastupnik Zoran Vasić, koji je i govorio na skupu. Istupili su također prisustvovali Svjetlana Lazić, zamjenica gradonačelnika Petrinje, Franjo Habulin, predsjednik SABA Hrvatske i Zdenko Vahovec, zamjenik Sisačko- moslavačke županice.

- Ustanak u Hrvatskoj počeo je na Baniji, prvi borci bili su banijski Srbi pod vodstvom Vasilja Gačeše, jer ih je ustaški teror i masakr prisilio na otpor i borbu za goli život. O 2. svjetskom ratu ne može se govoriti bez antifašizma na Baniji. Kada govorimo o Baniji i slušamo o Baniji, moramo stajati mirno - rekla je predsjednica Udruge ABiA Grada Petrinje, Zrinka Ćorić.

Pročitana je poruka predsjednika Hrvatske dr. Ive Josipovića. "Obilježavanje važnih događaja iz povijesti antifašističke borbe trajna je zadaća cijelog društva kako bi se očuvao spomen na tu povijesnu epopeju, važan dio koje je i ustanaka naroda na Banovini. Uvjeren sam da će podsjećanje na slavne, ali i tragične događaje u ovom kraju Hrvatske od prije 73 godine pridonijeti afirmaciji istine o našem antifašizmu, što je od osobite važnosti za mlade“, stoji u pismu predsjednika države. U prigodnom programu u B. Grabovcu nastupili su članovi KUD-a Đalski iz Zaboka, pododbora SKD Prosvjete Petrinja, KUD-a Zvuci Banije iz Jabukovca i gosti iz Velike Kladuše.

Komentara 9

DU
Deleted user
01:13 27.07.2014.

Kada će mladi saznati koliko je prvoboraca NOB-a likvidirano od strane dojučerašnjih četnika, a koji su nakon zločina na Banovini, Lici, Kordunu prešli u partizane? Što je normalno radi bolje budućnosti prikrito, kao i priča o Gačeši.

DU
Deleted user
00:58 27.07.2014.

Drugovi, ova demokracija nam daje za pravo revizije povijesti naročito one iz NOB-a pa i ulozi četnika i njihovih pljački, paljevina i klanja na području Banovine.

DU
Deleted user
00:30 27.07.2014.

Kada je taj razbojnik iz četnika prešao u partizane? Sramotite istinske antifašiste i poginule i ubijene borce NOB-a od strane njegovih razbojnika čiji tabor i mjesto mnogih zločina je proglašen spomen područje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije