Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zlatne ruke čine čuda

Proizvode ovih branitelja traži i kneževski dvor u Monaku!

branitelj,greda
Foto: Antun Petračić
1/6
12.04.2014.
u 18:41

Prezaposleni branitelji - zadrugari iz Petrinje kažu kako dobivaju pozive iz cijele Hrvatske, ali i iz svijeta.

Pola godine nakon poslovanja u Petrinji, Braniteljska zadruga Greda, s nazivom mjesta kraj Siska, danas je organizirala svoj prvi dan otvorenih vrata. Ispred proizvodne hale iznajmljene od Male privrede Gavrilovića u Ulici Brezje postavljeni su raznovrsni kompleti masivnih teških drvenih stolica i stolova, ukrasni predmeti, igračke, suveniri i drugi uradci. Izradilo ih je sedam zaposlenika Braniteljske zadruga Greda kao dio radno-zdravstvene terapije u komercijalne svrhe.

– Prije dvije godine utemeljili smo zadruga s 11 članova, u Petrinji radimo od jeseni prošle godine, zatrpani smo poslovima i narudžbama. Najviše koristimo staru hrastovinu iz ostataka drvenih korablji, koje restauriramo, uređujemo ili stručno preseljavamo. Bavimo se očuvanjem hrvatske baštine, promoviramo ruralno područje Posavine, Pokuplja i Banovine, zadržavamo tradiciju starinske obrade drveta - kaže ravnatelj Zadruge Zrinko Svetipetrić, bivši ratnik iz Grede.

Grad Petrinja odmah je prepoznao ovakvu ideju, ustupio prostor u proizvodno - uslužnoj zoni Kodrićevo u Ulici Brezje, gdje je danas izložbu na otvorenom obišao i gradonačelnik Darinko Dumbović sa suradnicima. Brojne druge goste dočekali su tamburaši, gulaš i kotlovina, narodne nošnje, izravna izrada suvenira i ručnih radova. Prezaposleni branitelji - zadrugari kažu kako dobivaju pozive iz cijele Hrvatske, ali i iz svijeta.

U pregovorima su za serijsku izradu kompleta masivnih hrastovih garnitura za Rusiju, mini korablja unutar ograđenog seoskog dvorišta, izložena danas u Petrinji, već u ponedjeljak šalje se kupcu u Austriji, a Zadruga očekuje potvrdu narudžbe za kneževski dvor u Monacu. Ovim unikatnim proizvodima cijena je od 1500 do 4000 kuna.

>>Gorak domaći med, trgovci i ugostitelji više vole kineski, siromašan peludnim zrncima

Komentara 4

Avatar Django
Django
21:20 12.04.2014.

ludi-kekec007, nisi potpuno u pravu. Pogledaj malo što radi i prodaje Ikea, a ni ostali proizvođači u svijetu nisu puno bolji. Osim naših, tradicionalno izrađenih, ne možeš kupiti stolicu na koju može sjesti osoba od 80-tak kila, a da se stolica ne ljulja, te ubrzo i totalno rasklima. Jer se štedi na materijalu. Što će mi stol koji ima vrhunski dizajn, ako se na njega ne možeš pošteno nasloniti. Zato i jesu "prihvatljive cijene".

HA
Harpoon
20:18 12.04.2014.

Na svečanosti u Petrinji jedino je nedostajala Drugarica Županica Nerze, ali je prihvaćena njezina ispričnica.

Avatar ljutatrava
ljutatrava
20:18 12.04.2014.

sretno...napokon da se o braniteljima piše,priča i radi u pozitivom smjeru i svjetlu...za razliku od neki dan kada je jedan koji je kompilirao diplomu reka da je branitelj...i to dokazani,ma šta to značilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije